• A- A A+

    Dues dècades impulsant projectes de transició energètica

    foto sala plens

    Coincidint amb el 20è aniversari de l’Agència Local de l’Energia d’Osona, aquesta és una setmana plena d’actes divulgatius i de transferència de coneixement relacionats amb la transició energètica a la comarca

    Al final de la Comissió de Seguiment de l’Agència Local de l’Energia d’Osona, que ha tingut lloc aquest dimecres 28 de setembre, els participants a la trobada han brindat amb una copa de cava per commemorar els 20 anys de servei de l’agència. “Osona ja fa temps que està fent els deures en aquest àmbit, per això ens hem convertit en una de les comarques referents en transició energètica a Catalunya”, assegurava el president del Consell Comarcal, Joan Carles Rodríguez.

    L’ALEO va començar a recórrer les seves primeres passes a Osona l’any 2002 com un departament del Consell Comarcal d’Osona amb la missió d’oferir assessorament i col·laboració en la comptabilitat energètica dels ajuntaments de la comarca. Si bé als seus inicis va començar donant servei a 12 ajuntaments, ara, 20 anys després, ja té conveni signat amb els 50 ajuntaments d’Osona, així com també col·labora amb els diferents Consorcis, la Mancomunitat La Plana i amb centres educatius de la Generalitat.

    Els serveis que ofereix l’agència han crescut de forma continuada. A nivell econòmic, el pressupost s’ha multiplicat per 3 en els darrers 5 anys. També s’ha incrementat la partida de personal, passant d’1 a 7 persones en plantilla impulsant projectes de transició energètica i eficiència energètica als municipis de la comarca.

    L’Agència Local de l’Energia d’Osona s’ocupa principalment de l’assessorament i la gestió de projectes relacionats amb el sector energètic. Treballa cercant els objectius de l’eficiència i l’estalvi energètics, la promoció de les energies renovables i assessora a nivell tècnic als consistoris. Amb aquesta tasca d’orientació, l'ALEO ha generat un benefici econòmic als ajuntaments de la comarca de més de 5.500.000€ en els últims 12 anys, gràcies a les optimitzacions de contractació dels subministraments (electricitat, gas...) i a les subvencions obtingudes. De la mateixa manera, gràcies a la col·laboració de l'ALEO, els ajuntaments d'Osona han obtingut una subvenció de 21.172.881,81€ per implementar la transició energètica als municipis durant els anys 2022, 2023 i 2024 provinent de la Diputació de Barcelona.

    Una de les altres funcions de l’agència és també la tasca de difusió i sensibilització a través de campanyes, ponències, xerrades, seccions divulgatives en mitjans de comunicació i participació en fires.

    Referents a nivell de Catalunya en transició energètica i en cooperatives energètiques

    Un dels punts forts de la transició energètica a Osona és la creació de comunitats energètiques ciutadanes -en forma de cooperatives de consum- per articular projectes i impulsar la participació i empoderament de la ciutadania. És un model pioner i propi que, a setembre de 2022, deixa a Osona 14 comunitats energètiques constituïdes, 7 més en procés de creació, i està treballant en 6 municipis més. S’està impulsant també una cooperativa de segon grau.

    Osona també està desenvolupant Nova Energia d’Osona, un projecte reconegut per European City Facility i aprovat pels 50 ajuntaments de la comarca que en menys d’una dècada pretén reduir el 42% de les emissions de CO2, a través d’un conjunt ampli de 609 actuacions en tots els segments de consum energètic i en tots els sectors d’activitat pública i privada.

    Compartim coneixement per celebrar el 20è aniversari

    Aquesta setmana han coincidit una sèrie d’actes divulgatius i de transferència de coneixement relacionats amb la transició energètica a la comarca.

    El dimarts 27 de setembre, representats del Consell Comarcal del Baix Empordà i alcaldes de la comarca van venir a visitar els serveis de l’ALEO i també van fer una visita a la central tèrmica de Sant Pere de Torelló.

    El dimecres 28 de setembre, es va celebrar la reunió ordinària de la Comissió de seguiment de l’ALEO tot fent un repàs de les actuacions portades a terme el 2021 i la previsió de les accions futures.

    El dijous 29 de setembre, el Consell Comarcal acull la reunió del Grup Leaders en la qual hi participa l’ALEO parlant de les comunitats energètiques.

    El divendres 30 de setembre, l’eurodiputat Jordi Solé visitarà el Consell Comarcal d’Osona per conèixer el projecte de transició energètica Nova Energia d’Osona i l’aposta del model energètic impulsat des del territori.

    Cookies

    On som

    Masoko

    Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

    Edifici el Sucre 08500 Vic

     938 832 212

     938 895 632

    informa@ccosona.cat

    Actualitat