Un centenar d'alumnes assisteixen a l'acte de cloenda dels cursos d'Acollida del Consell Comarcal d'Osona
Divendres, 2 de juny va tenir lloc a l’edifici del Sucre l’acte de cloenda dels cursos d’Acollida 2022/2023 del Servei d’Acollida i Integració del Consell Comarcal d’Osona.
El president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez va donar la benvinguda remarcant que “És un goig rebre avui un centenar d’alumnes de Cursos d’Acollides de diferents municipis d’Osona. El català és la llengua comuna de Catalunya i d’Osona i per aquest motiu l’Administració destina recursos per ensenyar-la a totes les persones que viuen a Catalunya. Avui us reconeixerem la feina feta amb el lliurament de diplomes i també posarem deures a la ciutadania amb la campanya Vull viure en català. M’hi ajudes?, perquè és feina de tothom fer que pugueu continuar practicant-la i aprenent-la.”
Mireia Rosés, responsable tècnica del Servei d’Acollida i Integració d’Osona va explicar que en compliment de la Llei 10/2010 d’acollida de les persones immigrades, des del Consell Comarcal s’havia optat pel format de Cursos d’Acollida per tal que l’alumnat pogués optar en acabar al Certificat d’Acollida de la Generalitat, cursos que compten amb quatre mòduls:
- el Mòdul de Català Inicial (45 h) i el Mòdul de Bàsic 1 (45 hores) a càrrec del Centre de Normalització Lingüística d’Osona (CNLO),
- el Mòdul B de Coneixements Laborals Bàsics (15 h o examen) a càrrec del SOC,
- i del Mòdul C de Coneixement de la Societat Catalana (18 h) a càrrec del mateix Consell Comarcal.
Seguidament Rosés va explicar els resultats en xifres dels Cursos d’Acollida 2022/2023 del Consell Comarcal d’Osona:
- S’han portat a terme 39 Mòduls a 10 municipis d’Osona (Sant Julià de Vilatorta, Santa Eugènia de Berga, L’Esquirol, Prats de Lluçanès, Sant Quirze de Besora, Sant Pere de Torelló, Roda de Ter, Voltreganès, Centelles i Calldetenes) més un curs comarcal en format digital.
- L’alumnat ha estat de 34 nacionalitats diferents, principalment de Marroc (34%), Colòmbia (13%), Ucraïna i Hondures amb un 8%, Ghana, Perú i Senegal amb un 6% i la resta amb un percentatge inferior.
- S’han emès 364 certificats: 177 de Català, 73 de Mòdul C, 74 de Mòdul B i s’han pogut tramitar 40 Certificats d’Acollida.
Seguidament, van parlar els ens amb qui el Servei d’Acollida col·labora i es coordina per portar a terme aquests cursos, Assumpta Grabulosa, directora del Centre per la Normalització Lingüística d’Osona, Raquel Casadevall, del SOC i Sanata Dembele, del Departament Igualtat i Feminismes Generalitat de Catalunya, que van agrair l’esforç de l’alumnat i la bona coordinació.
Així mateix, Rosés va explicar la Campanya lingüística Vull viure en català. M’hi ajudes?, una campanya impulsada des del Servei d’Acollida i Integració amb el suport del CNLO que té per objectiu promoure que els ciutadans d’Osona es dirigeixin en català a les persones immigrades. Els punts principals són:
Per què fem una Campanya per promoure l’ús del català cap a la població estrangera d’Osona?
- Per què el català és la llengua comuna dels catalans i catalanes, i per tant si els hi parlem en català els reconeixem també com a ciutadans de Catalunya (sentiment de pertinença)
- Perquè si els hi parlem en català els ajudem a practicar la llengua apresa i els hi reconeixem l’esforç d’aprenentatge que han fet (reconeixement de l’esforç)
- Perquè si els hi parlem en català potenciem l'esforç que fa també l’Administració en ensenyar el català i la cultura catalana a les persones nouvingudes a Osona (corresponsabilitat ciutadana)
- Perquè si volem que el català sigui la llengua comuna i d'acollida de Catalunya tots n'hem de ser mestres (corresponsabilitat en l’aprenentatge)
- Perquè si volem que el català sigui una llengua de futur l’hem d’utilitzar amb els gairebé 8 milions de catalanes i catalans de Catalunya (corresponsabilitat en l’ús)
Es van presentar els vídeos elaborats per la campanya lingüística, realitzats amb l’alumnat dels cursos d’Acollida de sis municipis amb l’objectiu de sensibilitzar a la població que es dirigeixin a ells en català. Els podeu veure i compartir a través dels següents enllaços:
- Vídeo Comarcal: https://youtu.be/BwzHJqujmPc
- Vídeo Centelles: https://youtu.be/zHeFJI4ufII
- Vídeo Prats de Lluçanès: https://youtu.be/9ixSOQtpqj4
- Vídeo Roda de Ter: https://youtu.be/sZio_dycef8
- Vídeo Sant Pere de Torelló: https://youtu.be/QeUwtN1bqqE
- Vídeo Sant Quirze de Besora: https://youtu.be/mkPCaMeZVWU
- Vídeo Voltreganès: https://youtu.be/3wM9uiKh
Tot seguit es va fer el lliurament de diplomes a l’alumnat participant a càrrec de Núria Roca, vicepresidenta 2a del CCO, representants dels municipis i formadors.
Per acabar l’acte de cloenda, els actors Moha Amazian i Xevi Font, que ja havien fet tallers de teatre social, van organitzar un taller de teatre pels assistents que amb el moviment ajudava a reflexionar sobre els prejudicis i la discriminació.
Un acte molt emotiu, d’alegria i de reconeixement de la feina feta que va acabar amb una foto de grup.
Vull viure en català. M’hi ajudes? https://youtu.be/BwzHJqujmPc