• A- A A+

  FEDER

  PROJECTES AMB FINANÇAMENT FEDER DEL CONSELL COMARCAL D’OSONA

  La Direcció General d’Administració Local de la Generalitat de Catalunya va comunicar al 2019 la proposta de resolució de concessió de subvencions a les operacions de les entitats locals susceptibles de cofinançament pel PO FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Rural) de Catalunya 2014-2020, eixos prioritaris 4 i 6.

  La Resolució PRE/2017/2018, de 25 de juliol, va obrir la convocatòria del cofinançament a les entitats locals per als eixos prioritaris 4 i 6 pel PO FEDER de Catalunya 2014-2020 a la qual el Consell Comarcal d’Osona va presentar dos projectes, un a l’eix 4 amb el títol “Autoconsum, biomassa i enllumenat eficient a Osona” i una a l’eix 6 amb el títol “Osona: paisatge, tradició i cultura”. Tots dos projectes van ser seleccionats per rebre el cofinançament del PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

   “Osona: paisatge, tradició i cultura” projecte desenvolupat per Osona Turisme

  L’eix 6 relacionat en conservar i protegir el medi ambient i promoure l’eficiència de recursos i en la conservació, protecció, foment i desenvolupament del patrimoni natural i cultural va permetre presentar un projecte en el qual Osona Turisme ja estava treballant feia uns mesos titulat “Osona: paisatge, tradició i cultura” amb un pressupost total de 2.202.391,06 euros. Aquest projecte va rebre la 4a millor puntuació de 22 projectes subvencionats.

  El projecte consta de diferents actuacions relacionades amb l’adequació i creació de centres d’interpretació, la creació del projecte miradors d’Osona, el d’art urbà d’Osona i el de triescape Osona, en total 14 municipis participants. Un impuls econòmic per a la comarca per donar a conèixer una realitat viva de patrimoni històric i natural que gira entorn el turisme de qualitat i sensible amb cada racó d’Osona. 

  Amb aquest projecte Osona Turisme, organisme especial del Consell Comarcal d’Osona, pretén dinamitzar turísticament el territori, incorporar noves eines per donar a conèixer el potencial turístic, paisatgístic i cultural dels municipis d’Osona així com crear projectes que esdevinguin xarxes de punts d'interès distribuïts per tota la comarca per tal que el turista es desplaci pel territori osonenc.

  El projecte presentat a l’operació Feder eix 6 gira entorn a tres eixos emmarcats en l’estratègia de desenvolupar una oferta vertebrada per conèixer tota la comarca a través dels seus trets culturals i naturals més singulars i identitaris:

  • Desenvolupament de Centres d’Interpretació de patrimoni cultural i natural: tres projectes participants, l’ampliació del Centre Interpretació del Camp de les Lloses de Tona, la creació del Centre d’interpretació de les Caramelles de Sant Julià de Vilatorta i la creació de l’Espai d’interpretació dels ecosistemes de ribera a Sant Pere de Torelló.
  • Projecte d’integració comarcal identitari per destacar els valors del territori comú: creació d’una Xarxa de Miradors d’Osona als municipis de l’Esquirol, Perafita, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Pere de Torelló i Sant Quirze de Besora.
  • Actuacions innovadores i temàtiques de dinamització turística comarcal destinades a un coneixement intensiu del territori i les seves peculiaritats:
   • Art Urbà: proposta d’acció cultural que mostra, des d’una mirada artística i principalment a través dels murals, la singularitat dels municipis d’ Alpens, Manlleu, Prats de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau i Sant Julià de Vilatorta.
   • Triescape: turisme, diversió i cultura: una proposta de turisme familiar, lúdic i cultural en equip que combina tres jocs de proves: el geocaching, la gimcana i el room escape, i a través dels quals es descobreixen els trets identitaris del municipi on es realitza, l’entorn natural, el nucli antic i la seva història. Municipis participants: Alpens, Espinelves, Manlleu, , Roda de Ter, Sant Bartomeu del Grau i Viladrau.

   

  En l’eix 6 ja s'han executat els següents projectes:

  A més ja han estat adjudicats els següents projectes:

  S’està treballant en la redacció de la documentació per a poder realitzar les contractacions:

   

   “Autoconsum, biomassa i enllumenat eficient a Osona”

  L’eix 4 té per objectiu millorar l’eficiència energètica de diversos municipis de la comarca d’Osona, promoure la utilització d’energies renovables, i per tant, disminuir les tones de CO2 que s’emeten a l’atmosfera. El Consell Comarcal d'Osona va presentar el projecte titulat "Autoconsum, biomassa i enllumenat eficient a Osona" amb un pressupost total de 2.026.213,49 euros. 

  Aquest projecte ha estat impulsat des de l'Agència Local de l’Energia d’Osona (ALEO), organisme referent en la comarca en eficiència energètica i telegestió. Les actuacions que es realitzaran en aquest eix per poder assolir els objectius plantejats són:

  • Millora de l’eficiència en les instal·lacions de l’enllumenat públic: En aquesta actuació es considera substituir el major nombre possible de punts de llum existents amb tecnologia de Vapor de Sodi a Alta pressió i de Vapor de Mercuri per altres tipus LED. La tecnologia LED ofereix una reducció notable en manteniment, compliment sobre el flux de llum emès sobre l’hemisferi superior per garantir l'hàbitat de la comarca preservant el seu caràcter identitari i una elevada reducció de consum que fa que sigui la millor opció sense rival.
  • Substitució de calderes de biomassa i instal·lació de xarxa de calor a equipaments municipals en diferents poblacions de la comarca.
  • Instal·lacions fotovoltaiques per autoconsum a equipaments municipals en diferents poblacions de la comarca.

   

  Les actuacions previstes per aquest eix són les següents:

  1. Millora de l’eficiència en les instal·lacions de l’enllumenat públic del municipi de Calldetenes.
  2. Instal·lació fotovoltaica per autoconsum de 12 kW sobre coberta a l’Edifici “El Sucre” de Vic.
  3. Substitució caldera de gasoil per biomassa-estella al municipi d’Espinelves.
  4. Instal·lació fotovoltaica per autoconsum de 15 kW sobre pèrgola a la Casa de la Vila de Gurb.
  5. Millora de l’eficiència en les instal·lacions de l’enllumenat públic del municipi de Manlleu.
  6. Instal·lació fotovoltaica per autoconsum de 10 kW sobre pèrgola a l’Escola Bressol de Masies de Roda.
  7. Millora de l’eficiència en les instal·lacions de l’enllumenat públic del municipi d’Olost.
  8. Instal·lació d’una caldera de biomassa i una xarxa de calor al municipi d’Oristà.
  9. Millora de l’eficiència en les instal·lacions de l’enllumenat públic del municipi de Perafita.
  10. Instal·lació fotovoltaica per autoconsum de 6 kW sobre la coberta del Local Jove i Centre Entitats de Prats de Lluçanès.
  11. Substitució de caldera de biomassa a Prats de Lluçanès.
  12. Millora de l’eficiència en les instal·lacions de l’enllumenat públic del municipi de Roda de Ter.
  13. Millora de l’eficiència en les instal·lacions de l’enllumenat públic del municipi de Rupit i Pruit.
  14. Millora de l’eficiència en les instal·lacions de l’enllumenat públic del municipi de Sant Pere de Torelló.
  15. Millora de l’eficiència en les instal·lacions de l’enllumenat públic del municipi de Sant Quirze de Besora.
  16. Millora de l’eficiència en les instal·lacions d’enllumenat públic del municipi de Santa Eugènia de Berga.
  17. Millora de l’eficiència en les instal·lacions d’enllumenat públic del municipi de Seva.
  18. Millora de l’eficiència en les instal·lacions d’enllumenat públic del municipi de Taradell.
  19. Millora de l’eficiència en les instal·lacions d’enllumenat públic del municipi de Torelló.
  20. Millora de l’eficiència en les instal·lacions d’enllumenat públic del municipi de Vidrà.

  En l’actuació participen 18 municipis i el Consell Comarcal d’Osona. 

  A finals del 2019 es va iniciar el desenvolupament de les actuacions juntament amb la redacció dels projectes executius.

  En l’eix 4 ja han estat executats els següents projectes:

  Així mateix, estan adjudicats i en procés d'execució els següents projectes:

  A més, s'estan realitzant les contractacions per les actuacions:

  Així mateix s’està realitzant la millora de l’enllumenat públic que substitueix antigues llumeneres per llumeneres de tipus LED contribuint així a l’eficiència energètica, tant en reducció de consum com en optimització ja que es redueix la contaminació lumínica de les mateixes. Aquesta actuació s'està duent a terme a: Santa Eugènia de Berga, Roda de Ter, Taradell, Vidrà, Seva, Rupit i Pruit, Manlleu, Torelló, Sant Pere de Torelló, Perafita, Sant Quirze de Besora, Calldetenes i Olost.

   

  logotip Generalitat de Catalunya  logotip Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya   logotip FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Rural de la Unió Europea)
    

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat