El Servei d’aigües potables s’encarrega de la gestió, el funcionament i la millora dels abastaments d’aigua potable en alta que gestiona el Consell Comarcal, per delegació dels ajuntaments, i amb la finalitat d’aportar els cabals complementaris que necessiten els municipis per tal de garantir el subministrament d’aigua potable a la població. Des d’aquest servei es fa el seguiment de les instal·lacions que hi ha i la planificació i la gestió de les futures.
Per regular la gestió tècnica i administrativa del Servei de subministrament d’aigua en alta als municipis que integren en els diferents abastaments, el Consell Comarcal d’Osona va redactar i aprovar el Reglament de Servei.
Reglament regulador del servei de subministrament d'aigua potable en alta als municipis d'Osona
Modificació del Reglament regulador del servei de subministrament d’aigua potable en alta als municipis d’Osona (BOPB de 13/04/2015)
Àmbits d'actuació i serveis
Xarxes d’abastament a Osona
Les xarxes d’aigua potable en alta de la comarca d’Osona tenen l’objectiu de garantir el subministrament d’aigua potable per al consum humà, complementant així els recursos hídrics que ja tenen els municipis. Amb els abastaments actuals es dóna servei de cabals complementaris a una població de més de 100.000 habitants.
Xarxa Osona Sud
Parteix de la captació al riu Ter al terme de les Masies de Roda que alimenta l’estació de tractament d’aigües potables (ETAP) situada al terme municipal de Manlleu i dóna servei a 18 municipis, més de 72.000 habitants, amb una capacitat de tractament de fins a 25.000 m3.
Xarxa Lluçanès
Parteix dels pous de Vilaseca, a Sant Bartomeu del Grau, i dóna servei a 7 municipis: Perafita, Sobremunt, Sant Boi de Lluçanès i Sant Bartomeu del Grau (connectats des de 2007) i Olost, Sant Martí d'Albars i Sant Agustí de Lluçanès (connectats des de 2016). Aquests municipis són uns 3.400 habitants, que reben aigua segons les necessitats de cada moment, arribant fins a un màxim de 1.100 m3/dia.
Xarxa Osona Nord - Voltreganès
La xarxa Osona Nord Voltreganès parteix de la captació del riu Ter al terme de Torelló per alimentar l’ETAP situada a Conanglell, en terme municipal de les Masies de Voltregà. Dóna servei de cabals complementaris d'aigua a 6 municipis d’Osona, un total de 25.000 persones: les Masies de Voltregà, Sant Hipòlit de Voltregà, Torelló i Orís (connectats a l'abril de 2016), Sant Vicenç de Torelló i Sant Pere de Torelló (connectats a juliol de 2018).
La capacitat de tractament de la planta actualment és de 6.000 m³/dia, malgrat que hi ha prevista una ampliació per passar a 10.000 m³/dia i incorporar el tractament dels fangs obtinguts en el procés de potabilització de l'aigua.
El Consell gestiona tots aquells abastaments a través del seu ens Aigües d'Osona, SA.