• A- A A+

    Onaigua ja flueix a Osona

    El nou servei comarcal de subministrament d’aigua ja és una realitat. Aquest dimecres s’ha inaugurat públicament a Torelló en un acte amb responsables polítics i amb els actors implicats en la seva creació

    Presentació NEO web

     “Treballem per una gestió eficient i propera de l’aigua” 

    Torelló va acollir aquest dimecres l’acte de presentació pública d’Onaigua, la nova empresa de subministrament d’aigua en baixa, clavegueram i drenatge urbà del Consell Comarcal d’Osona (CCO). La celebració va tenir lloc el 20 d’abril coincidint amb el mes d’inici de l’activitat del nou gestor que des del dia 1 ja presta servei a més de 25.000 habitants dels municipis de Torelló, Balenyà, Sant Julià de Vilatorta, Sant Vicenç de Torelló, El Brull i Sobremunt.

    Aquest era un moment molt esperat al Consell Comarcal, una fita important per la gestió pública de l’aigua a Osona i la culminació d’un llarg camí que va començar el 2018. La sala noble de Can Parrella es va omplir de persones que compartien la il·lusió i que han volgut celebrar l’aposta d’Osona per la gestió pública, mancomunada i eficient d’un servei bàsic com és l’aigua. Abans dels parlaments, el president del Consell Comarcal, Joan Carles Rodríguez; el president d’Onaigua, Carles Banús; i els alcaldes dels sis municipis que han delegat el servei es van trobar davant l’oficina d’Onaigua, a la Plaça de la Vila de Torelló. Allà, de forma simbòlica, van fer un brindis amb l’aigua de l’aixeta que arriba cada dia a les cases gràcies al nou servei comarcal de subministrament d’aigua.

    Marçal Ortuño, l’alcalde de la ciutat més poblada que ha delegat el servei, va encetar els parlaments assegurant que per Torelló “és un honor” que el Consell Comarcal hagi escollit la ciutat per acollir la presentació de l’empresa pública d’aigua: “Convençuts de la importància del moment, ens satisfà molt que sigui a la nostra vila on s’escenifiqui aquesta aposta i es deixi constància de la suma de voluntats com a model de cooperació en la gestió pública”. Amb més de 15.000 habitants, la capital de la Vall del Ges és la tercera ciutat amb més nombre d’habitants d’Osona. “Des de l’inici hem cregut en el projecte i hem aportat la nostra massa crítica per fer-lo viable”, va recordar Ortuño, reconeixent que “aquesta fita tan important per la gestió pública de l’aigua a Osona s’ha assolit després d’anys de treballar-hi i de vèncer molts obstacles”.

    El president d’Onaigua, Carles Banús, va fer un recorregut per la “breu però intensa” història d’Onaigua i va posar en valor totes les persones que en formen part i hi han treballat per fer-la possible: “Onaigua és un projecte col·lectiu i de comarca que neix d’una voluntat política i també d’un doble vocació de servei, dels ajuntaments cap a la ciutadania i del Consell Comarcal cap als ajuntaments”.

     Pel que fa els valors de la nova empresa, Banús va destacar-ne dos: la gestió propera, “perquè es fa des d’una empresa comarcal que coneix el territori” i la gestió l’eficient “perquè s’impulsa d’una forma mancomunada amb la finalitat que els municipis petits puguin participar i tenir les mateixes garanties”. Per acabar, va recordar que “Onaigua va néixer davant la necessitat d’alguns municipis de recuperar la confiança i la governança en la gestió de l’aigua, i aquí és on posarem els esforços per aconseguir-ho”.

    El primer municipi que va delegar Onaigua va ser El Brull. El seu alcalde Ferran Teixidó va explicar que degut al canvi climàtic l’aigua cada vegada és un bé més preuat i escàs i que, davant d’aquesta problemàtica, el model osonenc garanteix que la gestió i el subministrament d’aquest servei essencial estigui en mans públiques. També va recordar els avantatges que suposa aquest servei mancomunat per als municipis petits: “el Consell comarcal ens ha donat la llum perquè gestionant l’aigua de forma pública equiparem els resultats en quant a servei, qualitat i gestió”. El president del Consell Comarcal Osona, Joan Carles Rodríguez, va fer èmfasi també en aquesta idea: “disposem d’un servei rigorós, expert i professional però a més a més guanyem transparència i participació en els òrgans de decisió, que estan formats per persones de tots els grups polítics”.

    Per al president del CCO, “l’inici d’Onaigua no és només important per aconseguir una gestió eficient, pública i mancomunada de l’aigua, sinó també ho és perquè hem fet una aposta valenta amb segell propi osonenc”. Osona és la primera comarca que gestiona l’aigua en baixa de forma pública des d’un consell comarcal. Durant el seu discurs, el president va explicar que s’ha arribat a un acord amb Agbar per millorar les relacions i els va voler agrair la predisposició per acostar posicions.

    El fet que a l’acte hi assistissin expresidents i consellers del Consell d'anteriors mandats demostra que és un projecte transversal, que ha anat tenint continuïtat des de fa temps i que s’ha construït entre tots.  

    Tanquem el cicle de l’aigua

    El Consell d’Administració d’Onaigua va participar també en l’acte amb el muntatge d’un trencaclosques. Mentre tenien la feina de configurar les peces, el Conseller del Cicle de l’Aigua, Èric Sibina, explicava com l’ens supramunicipal intervé a través de les seves empreses en totes les fases del cicle i com Onaigua és “la peça que faltava per facilitar que la gestió i el control es realitzi des de l’administració comarlca, de manera integral, democràtica i mancomunada”.

    trencaclosques cicle de laigua

     

    Cookies

    On som

    Masoko

    Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

    Edifici el Sucre 08500 Vic

     938 832 212

     938 895 632

    informa@ccosona.cat

    Actualitat