A- A A+
 • Actes a Osona per commemorar el 28 de juny

  logo SPlens votant 1 

  28 de juny - Dia per l’alliberament Lesbià, Gai, Bisexual, Transgènere,  i Intersexual

  Es commemora aquest dia en record dels anomenats fets de Stonewall –Estats Units- que van tenir lloc el 28 juny de 1969, fa ja més de 50 anys. Aquell dia, persones transsexuals i homosexuals van dir prou per primer cop a la discriminació a la que havien estat sotmeses durant segles i va néixer el moviment d’alliberament LGTBI.

  Avui a Catalunya, que va liderar l’avanç en el reconeixement de les persones LGTBI amb l’aprovació de la Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals, tenim eines per ajudar a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, com són els Serveis d’Atenció Integral LGBTI (SAI), desplegats a tot el territori, que des de la proximitat s’han convertit en punt d’informació, assessorament, recolzament de les persones LGTBI i de visibilització del col·lectiu i on estan pivotant les polítiques públiques LGBTI transversals, independentment de que aquestes visquin en una gran ciutat o en el poble més petit.

  D’altra banda, la recent aprovació de la Llei 19/20 de 30 de desembre, d’Igualtat de tracte i no discriminació, és un gran pas endavant atès que permet una protecció integral i per via administrativa contra la LGBTIfòbia i contra qualsevol mena de discriminació, i preveu el desplegament d’un nou reglament sancionador.

  Des del Consell Comarcal d’Osona, els ajuntaments de Centelles, de Roda de Ter,  de Sant Quirze de Besora, de Manlleu, de Torelló, Mancomunitat La Plana, l’Ajuntament de Vic, i  molts altres municipis de la comarca, volem reivindicar i defensar els drets del col·lectiu LGTBI, i atès que encara hi ha focus d’LGTBI-fòbia a casa nostra, fem una crida a les persones afectades a no callar i utilitzar els canals que tenen al seu abast en el nostre municipi i comarca, i demanem a tota la ciutadania que s’impliqui en la defensa dels drets i llibertats de les persones LGTBI. Al cap i a la fi, els drets del col·lectiu LGBTI són els drets de tothom, com a Drets Humans que són.

  I per això, donem suport i fem pròpies les reivindicacions que el Consell Nacional LGBTI fa públiques en el seu manifest:

  El rebuig a la limitació de la llibertat que en el Registre Civil encara impedeix el registre de les famílies homoparentals o el canvi de nom de les persones trans*; que des de Catalunya es pugui gestionar el dret d’asil i la protecció de manera especial d’aquelles persones LGTBI que es troben en situacions vulnerables i de les que no han pogut accedir a una regularització de la seva situació legal.

  Continuar avançant en la formació específica pel professorat de la diversitat i de la realitat LGTBI, que permeti la creació d’espais segurs i de confiança per l’alumnat LGTBI, respectuosos i lliures d’LGTBI-fòbia, i la modificació de tots els impresos i formularis administratius de caràcter sexista i/o binarista.

  En el camp de la salut cal garantir el dret  a la reproducció assistida a dones lesbianes i als homes trans* i  la reducció de les llistes d’espera en aquest camp.

  Continuar la descentralització del Servei de Trànsit, que atén les persones TRANS*, implementant la seva presència a totes les regions sanitàries de Catalunya per facilitar els processos de transició arreu.

  Millorar l’accés a la informació de les persones sordes lgbti en igualtat de drets de la resta de ciutadania, la creació i administració d’un d’espais inclusius i segurs per a les persones grans LGTBI i/o intergeneracional LGTBI (residència, apartaments amb serveis, etc.) així com la formació de les persones que treballin amb persones grans i dependents.

  Tenir molt present el món rural, on el nombre de persones del col·lectiu LGTBI és menor i està més disseminat, ajudant a disposar d’espais de trobada i oferir serveis de suport al col·lectiu i promoure activitats que ajudin a visualitzar-lo des de l’administració de proximitat.

  Continuar implementant la Llei 11/2014 adaptant-la a les noves necessitats i traduint els seus articles en accions, protocols i plans de polítiques públiques d’una manera integral on totes les administracions i la societat civil hi trobin els espais en comú per fer-ho possible.

  I es per això que ahir, en un acte comarcal, organitzat per l’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI de Vic-Osona i l’Associació Talcomsom es va realitzar una jornada el Monestir de Sant Pere de Casserres on la consellera delegada de Joventut i Polítiques d’Igualtat del Consell Comarcal d’Osona, Maria Teresa Espadaler, va fer el retorn de l’avaluació del Pla per a la igualtat per raó d’orientació sexual i de gènere d’Osona, el qual trobareu penjat a la web de l’Ajuntament de Vic, del Consell Comarcal i del Consorci d’Osona de serveis Socials.

  D’altra banda,  la regidora de Salut pública i Igualtat de l’Ajuntament de Vic, Núria Vergés, juntament amb membres de l’Associació Talcomsom van llegir el manifest aprovat pel Govern de la Generalitat, amenitzant l’acte amb l’actuació de la cantant i compositora Laura Luceño i finalitzant amb la penjada de la bandera de l’Arc de Sant Martí.

  Concloure dient, que per part del Consell Comarcal d’Osona i dels ajuntaments adherits, segueix el compromís de visibilitzar el 28 de juny i mantenir, la resta de l’any, el compromís amb el dret a ser, vestir-se, expressar-se i estimar com cadascú vulgui, amb tots els drets i tot l’orgull, participant en la campanya “Fem els cims dels Drets LGBTI”, i donant a conèixer a la ciutadania les accions fetes durant els darrers 12 mesos, amb la fita d’assolir els més alts nivells –o cims- dels drets LGBTI.

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat