A- A A+
 • Consell d'Alcaldes i Alcaldesses d'Osona (CAO) - Sessió informativa

  20190313 Freixedes

  13 de març de 2019 – Sessió informativa del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses de la comarca d’Osona amb la intervenció, entre d’altres, de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

  Intervencions i assumptes tractats:

  Congrés de voluntariat.

  La coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials de la UVIC-UCC, Marina Geli, va intervenir davant els alcaldes i alcaldesses per informar del I Congrés de Voluntariat d’Osona que es preveu dur a terme al campus de la UVic el mes de novembre d’enguany.

  El projecte neix de la constatació per part de diverses entitats de la comarca que, segons registres públics, Osona és una de les comarques de Catalunya amb més associacions de voluntariat. El paper del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials és el d’acompanyament en el projecte.

  Geli va intervenir en representació de la comissió Grup promotor de voluntariat d’Osona i CESS-UVIC-UCC. La xerrada va ser totalment informativa amb el compromís de seguir informant d’aquí a uns mesos ja amb una proposta de continguts, d’organització i institucional definitiva.

  Conveni lector de matrícules.

  El director dels Serveis Territorials d’Interior a la Catalunya Central, Eduard Freixedes, va participar a la sessió per informar als assistents que el Departament d’Interior ofereix als municipis que no disposin de Policia Local, la possibilitat d’instal·lar sistemes de videovigilància a través d’un conveni entre les dues institucions.

  Es tracta d’un acord que permet la instal·lació de càmeres de lectura de matrícules, amb una funció preventiva i dissuasiva, així com també permet identificar possibles actes il·lícits administratius i penals.

  El director també va explicar que el conveni va precedit d’un informe policial sobre l’interès del sistema, que estableix que ha d’estar degudament homologat.

  L’acord determina que seran els consistoris qui adquireixin i instal·lin els dispositius fixos de videovigilància, mentre que l’emmagatzematge, custòdia i visionat de les imatges correspondrà a la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra.

  Lleis d’Espais Agraris.

  Oriol Anson, director general de Desenvolupament Rural, va parlar de la Llei d’Espais Agraris, els seus objectius i la seva aprovació.

  Segons Anson, la Llei és un instrument per donar seguretat jurídica al sector i per vetllar per la creixent ocupació del sòl derivada del creixement urbà i de l’expansió de la superfície forestal, a l’hora que ha de permetre la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya i el 2n Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS 2) “Posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició i promoure l’agricultura sostenible”.

  El director general va dir que la Llei d’Espais Agraris defineix i classifica el que són espais agrícoles, espais ramaders i espais forestals. A més, segons Anson, preveu crear eines per protegir la producció agrària i la gestió i planificació territorial agrària, com per exemple el Pla Territorial Agrari de Catalunya i el Pla Territorial Agrari Específic, que s’elaboraran amb la col·laboració de tots els agents implicats. Així mateix, Anson va assegurar que la Llei dona eines per assegurar el relleu generacional.

  Intervenció de la consellera Teresa Jordà.

  La consellera va començar la seva intervenció dient que el Departament del qual n’és titular representa el 80% del territori però només el 10% de la població de Catalunya, i que treballa amb uns objectius molt determinats: assegurar la producció d’aliments i donar cohesió al conjunt del territori, tot i que va admetre, a “contracor i sense ànim de crítica”, que el DARP és el Departament més mal finançat.

  Jordà va afirmar que a nivell de la Catalunya Central s’ha treballat molt per posar en marxa els nous serveis com el d’Ajuts i desplegament rural.

  Tot seguit va parlar d’un dels temes que més preocupen el sector agrícola i ramader de la comarca, el de les dejeccions ramaderes. Jordà va parlar del calendari previst per a l’aprovació del decret, que en aquests moments s’està a l’espera de rebre l’informe d’avaluació ambiental estratègica per part del Departament de Territori i Sostenibilitat; posteriorment es redactarà una memòria incorporant memòria ambiental i una vegada la Comissió Jurídica Assessora hagi emès dictamen favorable es presentaria, previsiblement, al Consell executiu el 2 de juliol.

  La consellera Jordà va dir textualment que “des del seu Departament no es fan les coses des d’un despatx de la Gran Via, sinó que es treballa amb els agents implicats” i que “no s’aprova res que no sigui consensuat”.

  Finalment Jordà va exposar, esquemàticament, alguns del projectes en els quals el Departament donarà cobertura: el projecte en curs de crear el Consell Català d’Alimentació i la cogestió amb projectes d’economia circular, estratègia forestal, Taula Agrària, etc.; sempre amb la voluntat de donar visibilitat al paper de la dona en el món rural, un món en què la dona sempre hi ha estat molt present però sovint invisibilitzada. En aquest sentit, s’ha creat l’Associació de dones del món rural.

  Amb caràcter previ a la intervenció davant alcaldes i alcaldesses, la consellera va atendre els mitjans de comunicació i va signar el Llibre d’Honor del Consell Comarcal d’Osona en presencia d’Àlex Garrido, president del CAO i Joan Roca, president del CCO, així com dels vicepresidents de la institució i l’alcaldessa de Vic i vicepresidenta del CAO, Anna Erra.

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat