A- A A+
 • Dia Internacional de les Dones 2019

  cartell-actes-8m-sense-logos-2 copia 1

  El Consell Comarcal d’Osona se solidaritza amb el Dia Internacional de les Dones i dona suport a la Declaració Institucional del 8 de març de 2019.

  El 8 de març és un símbol per a les dones d’arreu del món. La discriminació laboral, l’escletxa salarial, la desigualtat, entre altres, són clars motius per reivindicar-se.

  Des de l’inici de la revolució industrial, les dones es van incorporar al treball assalariat. Aquesta incorporació, però, no les va alliberar de la responsabilitat de cura de les persones del grup familiar ni de les activitats domèstiques.

  Les condicions de treball pel sector femení eren precàries i difícils. Això va comportar l’aparició de moviments de dones que reivindicaven millors condicions laborals.

  Per altra banda, ja que les dones contribuïen al creixement de l’economia del seu país, volien tenir el dret a participar en l’àmbit públic. És així com van començar, també, les concentracions centrades en la lluitar pel dret de vot.

  Amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial, el 8 de març de 1917, les dones russes van sortir al carrer en demanda d’aliments i pel retorn dels combatents. Aquest va ser l’inici del moviment que acabaria amb la dimissió del tsar i la proclamació de la República. A partir d’aquest moment, el Dia Internacional de la Dona va quedar fixat en la data 8 de març.

  Manifest Dia Internacional de les Dones 2019

  “Un any més, i com cada 8 de març, les dones de tot el món alcem la nostra veu per commemorar el Dia Internacional de les Dones, defensar els nostres drets socials, polítics i econòmics i reivindicar la igualtat efectiva entre dones i homes. Són molts els avenços que s’han aconseguit però encara queda un llarg camí per recórrer per eradicar definitivament qualsevol discriminació i aconseguir la plena participació de les dones, en condicions d’igualtat, en tots els àmbits de la societat. Malgrat tot, existeix encara el perill de retrocedir en els drets que tant ens ha costat d’assolir.

  Enguany, també estem convocades a una vaga feminista, organitzada per col·lectius feministes, organitzacions socials i sindicals. Els eixos principals de la vaga són les cures, el consum, el treball, l’educació, les violències i l’antiracisme. Des del món municipal ens hi adherim, donem suport a les reivindicacions de la vaga feminista i us animem a participar-hi.

  Volem una societat igualitària, justa, rica, equilibrada, integradora i lliure de violències masclistes. És per això que des dels nostres pobles i ciutats donem suport a la vaga laboral, per denunciar la bretxa salarial i la precarització laboral que pateixen les dones i reivindicar els seus drets econòmics i la dignificació dels treballs.

  Donem suport a la vaga de cures per posar en valor i donar visibilitat al treball domèstic no remunerat i reivindicar la coresponsabilitat real en les tasques de cura i el dret al temps personal.

  Donem suport a la vaga de consum per reclamar a les empreses que incloguin la visió de gènere i la lluita contra les desigualtats salarials; que la maternitat no sigui motiu d’expulsió ni discriminació en el món laboral.

  Donem suport a la vaga educativa perquè reivindiquem una educació pública, laica, inclusiva i feminista que faci créixer lliures nenes i nens. Cal educar els nostres infants en els valors de la igualtat de gènere i posar en valor la lluita feminista i la perspectiva de gènere des dels primers trams educatius fins a la universitat.

  Les dones tenim el dret a viure lliures de violències masclistes. Cal eradicar la xacra de les agressions físiques i psicològiques. Denunciem qualsevol tipus de violència i discriminació sexista, així com qualsevol agressió per motius d’orientació o identitat sexual.

  Exigim el dret de totes les dones a viure en pau, sense exclusions ni racisme. Reclamem polítiques migratòries efectives per poder acollir totes les persones migrades, pel motiu que sigui, especialment dones, nens i nenes que queden desemparats davant múltiples vulneracions dels seus drets humans.

  Aquests són els grans reptes que tenim al davant i que hem d’assolir amb la col·laboració i complicitat de totes les institucions, dels agents socials i de les dones i els homes dels nostres pobles i ciutats. Només així podrem fer-los realitat”.

  Descarrega el manifest fent clic aquí.

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat