A- A A+
 • Es valida el protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci

  acte

  La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, i el conseller d’Interior, Miquel Buch, acompanyats de la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Núria Balada; i el director general de l'Administració de Seguretat, Jordi Jardí, van presentar dijous 30 de gener, les actuacions que es duran a terme un cop el protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci ha estat validat per tots els sectors implicats amb un ampli consens.

  L’acte que va tenir lloc al Palau de la Generalitat, la consellera va posar de manifest les agressions que reben les dones diàriament en tots els àmbits.” Avui les dones diem prou. Diem prou en aquest sistema patriarcal que normalitza, que tolera els abusos contra nosaltres”. D’aquesta manera, la consellera ha exigit volem viure en llibertat, volem gaudir de la nostra vida i, per això, fem aquesta reivindicació en entorns d’oci”. En aquest àmbit, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern ha exposat que en els entorns d’oci i en els espais públics és on es produeixen el 40% de les agressions i ha ressaltat que un 80% d’aquestes no són denunciades i això genera una situació d’impunitat pels agressors”.

  En la presentació d’aquest protocol, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha destacat el compromís del Govern per intensificar la protecció de les dones que actualment tenen les seves llibertats qüestionades. En aquesta línia, ha recordat que per poder garantir la seva llibertat, hem de garantir la seva seguretat”.

  Mitjançant aquest protocol, la Generalitat posa a l’abast els seus mitjans en l’àmbit de la seguretat a fi d’evitar que cap conducta que atempti contra la llibertat i indemnitat sexuals quedi impune. Per tant, l’objectiu d’aquest protocol és fer constar que totes les violències sexuals cal erradicar-les i donar criteris operatius als professionals de la seguretat per establir les pautes davant d’aquestes conductes infractores.

  Conductes que s’han considerat infraccions administrativa són:

  • Exhibicionisme obscè davant de persones adultes
  • Masturbació en espais públics o oberts davant de persones adultes
  • Seguiment obscè
  • Injúria sexual
  • Fer fotos de parts íntimes
  • Acorralament amb la finalitat sexuals
  • Altres conductes que impliquin una vexació sexual
  • Sensibilitzar a tot el personal
  • Capacitar en els principals conceptes i casuística
  • Saber detectar i prevenir possibles casos
  • Disposar d’eines per a intervenir
  • Saber atendre i actuar tant amb les persones afectades com amb les persones presumptament autores.

  El protocol estableix les actuacions operatives envers l’agressor, com s’ha d’actuar per part dels cossos de seguretat quan l’assetjament sexual no penal es produeixi i també quan es produeixin violències sexuals constitutives de delicte.

  L’aplicació del Protocol, mitjançant conveni

  El protocol és d’aplicació a tot el territori de Catalunya, directament per la Policia de la Generalitat - cos de Mossos d’Esquadra i de forma progressiva pels municipis i les policies locals i per les diferents entitats privades i altres ens locals que vagin formalitzant la seva adhesió.

  Malgrat que el protocol neix amb la voluntat de tenir la major aplicabilitat possible, es constitueix com una eina d’adhesió voluntària, per tant només serà exigible la seva aplicació a aquells establiments o en aquelles activitats organitzades per empreses, institucions o organismes públics que s’hi hagin adherit seguint els mecanismes previstos.

  La formació

  El Departament d’Interior serà l’encarregat d’impulsar aquesta formació, en coordinació i col·laboració amb les entitats i organismes que correspongui, especialment l’Institut Català de les Dones. La formació serà obligatòria per al personal al servei de les diferents entitats, públiques o privades, que vulguin adherir-se al protocol.

  Aquesta formació comprendrà l’àmbit de la violència masclista i de les violències sexuals i tindrà com a objectius:

  El passat mes de juliol es va constituir un grup de treball per lluitar contra les violències sexuals en entorns d’oci en el qual hi van participar entitats municipalistes, representants de policies locals, Mossos d’Esquadra, l’Institut Català de les Dones, el departament d’Interior, representants del Consell Nacional de les Dones, associacions de víctimes, experts i expertes en violència masclista, associacions representatives d’empreses de seguretat, associacions i federacions d’empresaris del sector de l’oci, representants d’empreses de controladors d’accés i altres persones expertes en el tema de la violència sexual.

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat