A- A A+
 • El Departament de Territori i Sostenibilitat explica les mesures per contribuir a reduir l’ozó troposfèric a la Plana de Vic

  IMG 20181119 122619

  La Generalitat està coordinada amb les diferents administracions i entitats perquè la informació arribi al màxim nombre de persones

  La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, ha explicat aquest dilluns a la seu del Consell Comarcal d’Osona, a Vic, la tasca que s’està realitzant des del Departament de Territori i Sostenibilitat per contribuir a reduir els nivells d’ozó troposfèric, un contaminant que presenta certes superacions a la zona durant l’estiu. Rius també ha explicat els resultats de la campanya de vigilància de l’ozó –del 15 de maig al 15 de setembre–. La jornada ha servit per explicar als ens locals i a d’altres organitzacions relacionades amb la salut i amb la protecció de la població el protocol que es fa servir a l’hora d’emetre preavisos i avisos de superació d’ozó. També s’ha aprofitat per difondre els canals d’informació on es difonen les dades.

  La campanya 2018

  A la plana de Vic s’han produït enguany, durant la campanya de vigilància de l’ozó troposfèric, 9 dies amb superacions del llindar d’informació –180 µg/m³ de mitjana horària–, 8 a l’estació de Tona, 3 a la de Vic i 2 a Manlleu. En nombre d’hores, han estat 21 les que han presentat superacions d’aquest llindar. La superació del llindar d’informació no s’ha d’interpretar com un risc per a la població en general. Només significa que aquelles persones més sensibles a la contaminació atmosfèrica podrien notar alguna afectació.

  Els nivells d’ozó troposfèric són molt variables d’un any a un altre perquè la seva formació està directament relacionada amb la meteorologia. Els anys més calorosos i amb més radiació solar és quan s’enregistren més superacions del llindar d’informació. La tendència però és a estabilitzar-se, després que en la dècada dels 90 els nivells fossin més elevats. Dels darrers 16 anys es destaca l’any 2003 que fou especialment calorós. Pel que fa als nivells horaris anuals màxims assolits, també es pot apreciar que es mantenen estables, amb una lleugera tendència a la baixa, des de l’any 2003. Per altra banda, no es supera el llindar d’alerta des de l’any 2007.

  Controlar el contaminant

  L’ozó és un contaminant secundari que es forma en base als òxids de nitrogen i als compostos orgànics volàtils i amb presència de radiació solar intensa. Part dels contaminants primaris generats a la conurbació de Barcelona es desplacen cap a Osona, degut a l’orografia i a la meteorologia. Quan arriben, en hores de força radiació, a finals de la primavera i a l’estiu, formen l’ozó. La directora general ha posat en valor el treball conjunt de les diferents administracions a l’hora de combatre la contaminació, sobretot la derivada de la mobilitat. A la metròpoli, on el transport terrestre contribueix a emetre aproximadament el 50% dels òxids de nitrogen presents en les capes baixes de l’atmosfera la Generalitat hi té en marxa el Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire, Horitzó 2020 per millorar la qualitat de vida de les persones i el mediambient.

  També en el camp de la indústria el control és ferm. Gràcies a la normativa, a les autoritzacions ambientals i als acords voluntaris amb les empreses, els nivells de contaminants atmosfèrics com els compostos orgànics volàtils, un altre dels precursors de l’ozó, estan cada cop més estabilitzats.

   

   

   

   

   

   

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat