A- A A+
 • L’Associació Rutes del Romànic treballa amb un projecte artístic a quatre poblacions catalanes per commemorar el mil.lenari del nomenament d’Oliba com a bisbe de Vic

  Captura de pantalla 2018-10-25 a les 12.54.29

  Propera parada: dissabte 27 d’octubre a Vic

  L’objectiu de l’acció és donar a conèixer el Camí Oliba, un sender que uneix Montserrat i els Pirineus i recorre els indrets més representatius de l’art romànic català a la Catalunya interior Els actes tindran lloc de juliol a setembre a la Seu de Manresa, al monestir de Santa Maria de l’Estany, al monestir de Sant Joan de les Abadesses i al Palau de l’Abadia i a la Catedral de Vic i seran gratuïtes Les creacions compten amb danses, escultures de llum...tot acompanyat de música medieval

  Enguany es celebra el mil.lenari del nomenament d’Oliba com a bisbe de Vic. En el marc d’aquest aniversari s’han programat diversos actes que tenen com a finalitat donar a conèixer la vida i obra d’aquest personatge històric a través d’un sender que porta el seu nom.

  Una de les accions acordades és el projecte Oliba Episcopus:camins que preveu la realització de quatre esdeveniments en els quals el públic podrà gaudir de diverses propostes artístiques i culturals en espais que tenen una estreta relació amb la figura d’Oliba. Les propostes, que són gratuïtes, ja han tingut lloc a tres municipis culturals: a Manresa (7 de juliol) , l’Estany (18 d’agost) i Sant Joan de les Abadesses (29 setembre). El proper esdeveniment artístic tindrà lloc el proper dissabte 27 d’octubre a Vic.

  El projecte està organitzat per l’Associació Rutes del Romànic, un col.lectiu integrat pels municipis de Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses i els Consells Comarcals del Bages, Moianès, Osona i Ripollès. Es compta amb la col.laboració de les Diputacions de Barcelona i Girona, així com del Bisbat de Vic.

  LA PROPOSTA D’ACCIÓ ARTÍSTICA

  Es tracta d’una creació en quatre parts que aglutina accions al voltant de la figura del bisbe, un diàleg entre música medieval i art contemporani, inscrit radicalment en el territori a través del Camí Oliba. Els escenaris escollits són la Seu de Manresa, la catedral de Vic, el monestir de Santa Maria de l’Estany i el monestir de Sant Joan de les Abadesses i Palau de l’Abadia.

  Durant l’acció artística el públic circularà a través dels espais patrimonials en una descoberta poètica i simbòlica a través de la llum, el so, la música, la forma i la paraula. Les músiques d’Oliba conviuran amb elements visuals projectats (mapping, vídeo-art ), dansa contemporània, i escultures de llum, adaptades als espais en cada situació.

  Les peces musicals interpretades són obres catalanes dels segles XI i XII , composades o copiades als scriptoria promoguts per Oliba, amb un treball musicològic de recerca i documentació, interpretades per músics especialitzats en el repertori medieval de reconeguda trajectòria.

  EL DARRER ESDEVENIMENT, A VIC

  El bisbe Oliba és l’impulsor de les Assemblees de Pau i Treva a Catalunya. Enfront dels abusos dels nobles contra pagesos i comerciants, la Pau i Treva esdevé una llavor que facilitarà el comerç, l’economia productiva, i acabarà creant els fonaments polítics de Catalunya.

  Els espais del claustre de la catedral de Vic, Seu del bisbe, seran l’escenari de la darrera acció artística, que aprofundirà en el llegat del bisbe. Una instal·lació artística, música contemporània, i també cants escrits i copiats a Vic i Ripoll, permetran als visitants de submergir-se en l’esperit que devia acompanyar els pensaments d’Oliba.

  La creació artística s’iniciarà a les 20 hores a la plaça de la Catedral. La creació i direcció de l’esdeveniment anirà a càrrec d’Antoni Madueño i estarà produïda per Temps de Joglars.

  A continuació els assistents podran gaudir d’un tastet amb productes locals.

  ELS ARTISTES PARTICIPANTS

  Antoni Madueño. Artista de formació i activitat eclèctica, musicòleg i intèrpret dedicat al repertori medieval. Les seves actuacions conjuguen la pràctica musical amb escenografies que recreen espais onírics de reflexió i sentiment. També imparteix conferències en institucions acadèmiques i universitats, il·lustrades amb l’exposició d’instruments de corda i la interpretació de música medieval. Des de 2015 dirigeix el projecte europeu Despertant instruments adormits, de construcció de rèpliques dels instruments musicals de la Portalada de Ripoll. Es tracta d’una iniciativa que inclou concerts de gran format, amb les músiques del scriptorium de Ripoll que estan representant arreu la Candidatura UNESCO de la Portalada de Ripoll. Ha rebut l’encàrrec del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per crear i dirigir el festival La Ciutat Perduda, al Conjunt Patrimonial d’Olèrdola, la primera edició del qual ha tingut lloc en agost de 2016. En 2018 ha publicat un disc per al segell Trob’art, De metamorfosis i viatges, sota la direcció de Gérard Zuchetto. http://clustrobar.com

  Víctor Estrada, Músic de professió, comença els seus estudis musicals de guitarra, solfeig i piano als anys 80. Pocs anys després comença a actuar tan con a solista com en altres conjunts. També ha organitzat diversos festivals de música dedicats a la guitarra, el theremin i la música electrònica clàssica. Actualment exerceix com a professor de música, guitarra i altres instruments (theremin, baix, mandolina i piano) tan a nivell particular com en escoles.

  Com a musicòleg cal destacar les investigacions realitzades entorn a l’instrument “theremin”. També és especialista en el programa d’edició d’audio “Logic Pro” i l’editor de partitures “Sibelius”

  Nayara Marchal.Es va formar des de petita a l'Estudi de dansa Thaïs i com a ballarina professional a l'escola Company & Company de Barcelona. En el camp laboral és de dansa Clàssica, Contemporània, Jazz i Mix Style des del 2014 a l'Estudi de dansa Thaïs. També és coordinadora de coreografia als Pastorets de Vic que es representen cada any a L'Atlàntida, Centre d'Arts escèniques de Vic, on també va participar en el projecte “Fem un Musical” l'any 2012-2013.

  En l'últim any, conjuntament amb el seu grup de competició han guanyat ors en el concurs Nijinsky, d'Osca, en la modalitat Grup Sènior de Contemporani i també plata en el concurs Expression International Dance Competition, Itàlia.

  Aida Tañà. S’haformat des dels 4 anys a l’Estudi de Dansa Thaïs en diferents estils de dansa i actualment segueix dins l’escola formant-se en dansa clàssica. També ha realitzat un intensiu de formació en dansa urbana a la Urban Dance Factory de Barcelona. En el camp laboral és coordinadora de coreografia dels Pastorets de l’Atlàntida de Vic. L’any 2012-2013 va participar al projecte “Fem Un Musical” com a ballarina també al Teatre Atlàntida de Vic. A més, ha col.laborat en curtmetratges, videoclips i algun spot publicitari de la marca Eroski i Nestlé.

  A part de la dansa, és graduada en Publicitat i Relacions Públiques i actualment està excercint de publicista.

  ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

  Al llarg dels caps de setmana on es realitzaran les diferents representacions artístiques, s’han programat diverses activitats que es detallaran a la web del Camí Oliba (www.camioliba.cat): visites guiades, conferències i fins i tot la inauguració de l’exposició Oliba Episcopus al Museu Episcopal de Vic, el mateix dissabte 27 de setembre. Es podrà veure aquesta exposició del 27 d’octubre al 10 de febrer.

  A la vegada, també s’ha organitzat la següent visita guiada:

  “Descobreix el naixement del poble medieval de Tona: abans, durant i després dels temps del Bisbe Oliba”.Visita de la col·lecció d’arqueologia medieval del Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses, Visita al nucli del Barri (església de Santa Maria del Barri, actual santuari de Lourdes, Mas el Barri i Mas Riambau), visita al Pla del Castell (la tonda, l’església de Sant Andreu, la torre de guaita del Castell ).

  Visita guiada gratuïta. Dia 29 de setembre d’11h a 13:00h. Sortida des del Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses, a Tona.

  Per a més informació: 938 125 234 al mail: campdeleslloses@e-tona.net

  QUÈ ÉS EL CAMÍ OLIBA?

  El Camí Oliba és un sender de gran recorregut (GR-151) que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. Transcorre entre Montserrat i els Pirineus i passa per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella, com Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Creua el paisatge d’interior i de mitja muntanya de les comarques del Bages, Moianès Osona i el Ripollès en un itinerari poc exigent i envoltat de serveis turístics i comercials de gran valor afegit. El Camí Oliba és un autèntic museu al mig de la natura. És art, cultura i història en la seva essència, en espais gairebé inalterats al llarg dels temps. És un recorregut pels orígens de Catalunya, quan personatges com el bisbe i abat Oliba van decidir repoblar i cristianitzar aquestes terres sembrant-les d’esglésies i monestirs.

  Més informació:

  Associació Rutes del Romànic | T.646295701 | camioliba@gmail.com | www.camioliba.cat

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat