A- A A+
 • L’Associació Rutes del Romànic inicia un projecte artístic a quatre poblacions catalanes per commemorar el mil·lenari del nomenament d’Oliba com a bisbe de Vic

  baner milenari oliba 2000x828

  L’objectiu de l’acció és donar a conèixer el Camí Oliba, un sender que uneix Montserrat i els Pirineus i recorre els indrets més representatius de l’art romànic català a la Catalunya interior.

  Els actes tindran lloc de juliol a setembre a la Seu de Manresa, al monestir de Santa Maria de l’Estany, al monestir de Sant Joan de les Abadesses, al Palau de l’Abadia i a la Catedral de Vic i seran gratuïtes.

  Les creacions compten amb vídeo-maping, danses, escultures de llum... tot acompanyat de música medieval.

  Enguany es celebra el mil.lenari del nomenament d’Oliba com a bisbe de Vic. En el marc d’aquest aniversari s’han programat diversos actes que tenen com a finalitat donar a conèixer la vida i obra d’aquest personatge històric a través d’un sender que porta el seu nom.

  Una de les accions acordades és el projecte Oliba Episcopus: camins que preveu la realització de quatre esdeveniments en els quals el públic podrà gaudir de diverses propostes artístiques i culturals en espais que tenen una estreta relació amb la figura d’Oliba. Les propostes, que seran gratuïtes, tindran lloc als següents municipis:

  • Manresa (7 juliol)
  • L’Estany (18 agost)
  • Sant Joan de les Abadesses (29 setembre)
  • Vic (27 d’octubre)

  El projecte està organitzat per l’Associació Rutes del Romànic, un col.lectiu integrat pels municipis de Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses i els Consells Comarcals del Bages, Moianès, Osona i Ripollès. Es compta amb la col.laboració de les Diputacions de Barcelona i Girona, així com del Bisbat de Vic.

  LA PROPOSTA D’ACCIÓ ARTÍSTICA

  Es tracta d’una creació en quatre parts que aglutina accions al voltant de la figura del bisbe, un diàleg entre música medieval i art contemporani, inscrit radicalment en el territori a través del Camí Oliba. Els escenaris escollits són la Seu de Manresa, la catedral de Vic, el monestir de Santa Maria de l’Estany i el monestir de Sant Joan de les Abadesses i Palau de l’Abadia.

  Durant l’acció artística el públic circularà a través dels espais patrimonials en una descoberta poètica i simbòlica a través de la llum, el so, la música, la forma i la paraula. Les músiques d’Oliba conviuran amb elements visuals projectats (mapping, vídeo-art ), dansa contemporània, i escultures de llum, adaptades als espais en cada situació.

  Les peces musicals interpretades són obres catalanes dels segles XI i XII, composades o copiades als scriptoria promoguts per Oliba, amb un treball musicològic de recerca i documentació, interpretades per músics especialitzats en el repertori medieval de reconeguda trajectòria.

  EL PRIMER ESDEVENIMENT, A MANRESA

  El primer dels actes tindrà lloc dissabte vinent, 7 de juliol, a la Basílica de la Seu de Manresa. Els assistents podran gaudir prèviament d’un tastet de productes locals del territori. A les 22 hores el públic podrà accedir gratuïtament a la basílica i descobrir-la de nit a través de diferents artistes, en espais sovint tancats al públic general.

  La creació i direcció de l’esdeveniment anirà a càrrec d’Antoni Madueño i estarà produïda per Temps de Joglars. Els artistes participants seran Pep Aymerich, Jordi Esteban, Lucía Samitier, Arturo Palomares, Roger Subirana, Sílvia Isach Sinoca i el mateix Antoni Madueño.

  ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES

  Al llarg dels caps de setmana on es realitzaran les diferents representacions artístiques, s’han programat diverses activitats que es detallaran a la web del Camí Oliba (www.camioliba.cat): visites guiades, conferències i fins i tot la inauguració de l’exposició Oliba Episcopus al Museu Episcopal de Vic, que s’inaugurarà a finals d’octubre.

  QUÈ ÉS EL CAMÍ OLIBA?

  El Camí Oliba és un sender de gran recorregut (GR-151) que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. Transcorre entre Montserrat i els Pirineus i passa per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella, com Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Creua el paisatge d’interior i de mitja muntanya de les comarques del Bages, Moianès Osona i el Ripollès en un itinerari poc exigent i envoltat de serveis turístics i comercials de gran valor afegit. El Camí Oliba és un autèntic museu al mig de la natura. És art, cultura i història en la seva essència, en espais gairebé inalterats al llarg dels temps. És un recorregut pels orígens de Catalunya, quan personatges com el bisbe i abat Oliba van decidir repoblar i cristianitzar aquestes terres sembrant-les d’esglésies i monestirs.

   

  Més informació: Associació Rutes del Romànic | T.646295701 | camioliba@gmail.comhttp://www.camioliba.cat/

  Consulta el programa: El Camí Oliva

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat