Més de 100 persones nouvingudes participen en els cursos d’Acollida d’Osona 2024/2025 per aprendre la llengua i la cultura
Els nous cursos impulsats pel Servei d’Acollida i Integració del Consell Comarcal d’Osona i el Consorci per a la Normalització Lingüística comptaran amb 116 alumnes de 21 nacionalitats diferents
El creixement migratori ha incrementat la demanda de formació per part dels municipis i també el nombre d’inscrits
El Servei d’Acollida i Integració del Consell Comarcal d’Osona i el Consorci per a la Normalització Lingüística d’Osona han posat en marxa aquest setembre els cursos d’acollida per a persones nouvingudes del curs 2024-2025. L’Esquirol, Prats de Lluçanès, Roda de Ter (2), Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Julià de Vilatorta i Sant Quirze de Besora són els municipis que els acolliran i que coincideixen que tenen un percentatge de persones estrangeres rellevant.
Com en les darreres edicions, la inscripció als cursos ha estat un èxit, ja que hi participen un total de 116 persones migrades procedents del Marroc, Colòmbia, Senegal, Ghana, Hondures, Perú, Índia, Veneçuela, Geòrgia, Cuba, Nigèria, Gàmbia, Brasil, Xina, Espanya, Rússia, Romania, Equador, Togo, Rep. Txeca i Pakistan. Totes elles han arribat fa poc a Osona o el Lluçanès, estan alfabetitzades i tenen estudis secundaris o superiors.
Els cursos han començat el setembre i s’allargaran fins al maig de l’any vinent. Tenen una durada de 108 hores, repartides en quatre mòduls: català inicial, competències lingüístiques bàsiques en llengua catalana, coneixements laborals (en col·laboració amb el SOC) i coneixement de la societat catalana i del seu marc jurídic.
A la presentació dels cursos que s’han anat fent als diferents municipis que els acullen hi van participar responsables polítics d’aquests que van felicitar els alumnes i els van desitjar un curs ben profitós; hi va intervenir la regidora d’Educació de Prats de Lluçanès, Rosa Vilagret, l’alcalde de Roda de Ter, Toni Mas, el regidor d’Educació de Sant Hipòlit de Voltregà, Miquel Viladelbosch i la regidora d’Interculturalitat de Sant Quirze de Besora, Cristina Oteiza.
També hi va assistir el conseller delegat d'Acollida i integració, Normalització lingüística, Habitatge, Consum i Cooperació del Consell Comarcal d’Osona, Txevi Rovira que va animar als alumnes a parlar en català amb tothom i també als catalanoparlants perquè s’hi dirigeixin en aquesta llengua per tal que puguin aprendre’n fàcilment. Finalment, la responsable del Servei d’Acollida i Integració Mireia Rosés va explicar el funcionament del curs a l’alumnat.
Integrar-se i guanyar autonomia
L’adquisició d’aquests coneixements facilita a les persones nouvingudes integrar-se en la societat catalana i potencia la seva autonomia. A més, el fet de poder-los acreditar els permetrà obtenir el certificat de primera acollida, valorable per a determinats tràmits relacionats amb l’obtenció i renovació de permisos de residència. Els cursos també són un espai socialitzador i de suport comunitari fonamental en el moment de l’arribada de les persones a Osona i al seu municipi.
Des del 2018 hi ha un creixement migratori significatiu al nostre territori, tal com reflecteix l’últim Informe estadístic - Osona i les Migracions 2022. Un fet que, de retruc, ha incrementat la demanda de cursos d’acollida per part dels municipis.
Els cursos compten amb el suport dels ajuntaments respectius, de la Diputació de Barcelona i de la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme de la Generalitat de Catalunya.
Lletres per Osona per persones amb dificultat de lectoescriptura
El Servei d’Acollida i Integració conjuntament amb el Centre formatiu Traça també ha iniciat un curs d’alfabetització anomenat “Lletres per Osona”, a Roda de Ter adreçat a persones estrangeres, la majoria dones, no necessàriament nouvingudes i amb dificultats de lectoescriptura. En aquest cas són 16 alumnes del Marroc, Gàmbia i Ghana, i el curs té una durada de 75 hores i és fins a l’11 d’abril.
Llista d’espera
Encara que els cursos ja hagin començat i estiguin tots tancats, les persones interessades a fer Cursos d’Acollida es poden apuntar a través d’aquest formulari i constaran a la llista d’espera, pendent de baixes o de nous cursos.
Fotografia: presentació del Curs d’Acollida de Roda de Ter amb l’alumnat, el conseller delegat d’Acollida i Integració del Consell Comarcal d’Osona Txevi Rovira i la responsable tècnica del Servei d’Acollida i Integració, Mireia Rosés, l’alcalde de Roda de Ter, Toni Mas i la coordinadora d'Ensenyament del CNL d'Osona Alícia Andreu.