• A- A A+

  200 alumnes, escoles i ONG’s participen a la Cloenda del Projecte educatiu Osona per la Justícia Global d’Osona al Món 2024 del Servei de Cooperació del Consell Comarcal d’Osona

  El dijous 13 de juny al matí a l’Auditori Marià Vila d’Abadal del Sucre ha tingut lloc la Cloenda del Projecte Educatiu Osona per la Justícia Global Curs 2023/2024.

   Cloenda_1306_Vista_Auditori.jpg

  El dijous 13 de juny al matí a l’Auditori Marià Vila d’Abadal del Sucre ha tingut lloc la Cloenda del Projecte Educatiu Osona per la Justícia Global Curs 2023/2024.

  Ha donat la benvinguda Txevi Rovira, conseller del Servei de Cooperació del Consell Comarcal d’Osona que va explicar els objectius i resultats del Projecte:

  “Avui celebrem la Cloenda d’un projecte del que des del Consell Comarcal n’estem molt orgullosos perquè ha superat totes les nostres expectatives, un projecte que ens esperança perquè estem convençuts que un món millor és possible, on tothom tingui els seus drets per igual i n’estem convençuts que podem començar a fer-ho des d’Osona, amb vosaltres els joves que sou el futur de la comarca.

  Un projecte que va néixer fa dos que va néixer fa dos anys de la inquietud i la il·lusió d’un grup de treball format pel Servei de Cooperació del CCOsona i 8 ONG’s d’Osona de voler donar a conèixer el valor de la cooperació i la justícia global a la població jove en el marc educatiu, perquè són el futur de la nostra comarca.

  I per fer-ho, primerament aquest grup motor va decidir crear una eina educativa adaptada als joves, el Joc educatiu OSMÓN. El joc d’Osona al món (osmon.cat) amb GS-Crea i Lasevaweb, un joc pedagògic, amb un disseny excel·lent i molt professional que ensenya què és la cooperació a partir de l’experiència de les ONG’s de la comarca. Un Joc que aquest segon any hem ampliat a 10 personatges incorporant dues ONG’s més i un nou apartat amb material de sensibilització en migracions i justícia global.

  I a partir d’aquí vàrem dissenyar un Taller educatiu per portar a terme als centres educatius que expliqués de manera amena i interactiva a l’alumnat d’Osona les desigualtats i les seves conseqüències, les migracions, la no discriminació, la justícia global i la cooperació.

  I el resultat d’aquest Projecte educatiu per la justícia global d'Osona durant el curs escolar 2023/2024, ha estat impressionant: Hem fet 15 tallers a càrrec del Servei de Cooperació i 5 ONG's d'Osona, a 15 classes de 3r i 4t d'ESO de 5 Instituts de 5 municipis de la comarca d'Osona ( Jaume Callís de Vic, Casals-Gràcia de Manlleu, Marta Mata de Torelló, INS Gurb i INS Les Margues de Calldetenes) amb un total de participants de 420 alumnes i amb una interacció del joc online OSMÓN de més de 881 persones.

  I a més, avui presentarem una nova eina de sensibilització: en motiu del 75è aniversari dels Drets Humans l’any 2023, hem realitzat un vídeo col·lectiu amb l’alumnat d’Osona sobre els Drets Humans editat amb 37 vídeos preseleccionats pels tutors dels cinc centres educatius que servirà com a material de difusió i sensibilització sobre ells Drets Humans. Un vídeo realitzat pel Servei de Cooperació i editat per Albert Bagué Serveis Audioviduals.”

  Seguidament, va parlar Adam Majó, Director general per a la promoció i defensa dels drets humans de la Generalitat de Catalunya que va recalcar als joves la importància dels Drets Humans i va felicitar la tasca feta des d’Osona.

  Tot seguit,  Crisitna Cabrera, tècnica de la Unitat d’Educació per a la Ciutadania Global Diputació de Barcelona, que dona suport al projecte que va felicitar al Consell Comarcal per la iniciativa i als joves per la seva implicació.

  I finalment van parlar Núria Olivé, de l’INS Jaume Callís i Pep Novellas de la ONG Gambeta que van explicar la seva experiència de participació i col·laboració amb el projecte i la importància de fer aquest projecte amb els joves.

  I tot seguit Xevi Font, presentador de l’acte, va donar pas al Vídeo col·lectiu de sensibilització sobre els Drets Humans creat pel Servei de Cooperació del Consell Comarcal i Francesc Mateu expert i col·laborador del Servei, a partir dels vídeos dels alumnes participants al Projecte educatiu Osona per la justícia global Curs 2023-2024, i editat per TVBagué Serveis Audiovisuals i també 2 vídeos curts amb la frase D’osona al món. Drets humans per tothom! Uns vídeos que volen premiar a tots els participants del projecte.

  Vídeo col·lectiu de sensibilització sobre els Drets Humans:

  https://youtu.be/DcRQV4E4V7I?si=LjeEUqNpBNIoVl7s

  Vídeo col·lectiu de sensibilització sobre els Drets Humans versió frase:

   https://youtu.be/jhTpPTR7VpI?si=Y7EMqQJ3sgEfP6u3

  https://youtu.be/wBSvGod_p1E?si=TAQUBfrQGOAJ7z2g

  I tot seguit va tenir lloc la projecció i lliurament de premis dels 7 vídeos dels 37 rebuts que van tenir millor puntuació a càrrec d’un jurat expert format per l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Direcció General de Migracions, Refugi i AntiRacisme de la Generalitat de Catalunya i el Servei de Cooperació del Consell Comarcal d’Osona. El resultat va ser:

  • VÍDEO MES BEN SINTETITZAT: GRUP DRETS HUMANS, ESCOLA CASALS-GRÀCIA DE MANLLEU
  • VÍDEO MÉS BEN DOCUMENTAT: GRUP LES DEFENSORES, INSTITUT ESCOLA MARTA MATA DE TORELLÓ
  • VÍDEO MÉS REFLEXIU: GRUP CEL SOL,INSTITUT LES MARGUES DE CALLDETENES
  • VÍDEO MÉS CREATIU: GRUP DIBUIXEM ELS DRETS, INSTITUT DE GURB
  • VÍDEO MÉS BEN INTERPRETAT: THE BIG G, INSTITUT JAUME CALLÍS DE VIC
  • VÍDEO MÉS BEN DISSENYAT: GAMBETA TEAM, INSTITUT LES MARGUES DE CALLDETENES
  • VÍDEO PROJECTE EDUCATIU D'OSONA AL MÓN 2024, PER HAVER OBTINGUT LA MILLOR PUNTUACIÓ: GRUP RUANDA, INSTITUT JAUME CALLÍS DE VIC

  I se’ls hi va lliurar a cada un una bossa de roba del Servei d’Acollida i Integració del Consell Comarcal, un certificat de reconeixement i un val per visitar el Monestir de Sant Pere de Casserres.

  I també van tenir un reconeixement els centres educatius participants al projecte que també se’ls hi va lliurar un certificat de participació al projecte i un mapa dels 15 anys de Cooperació a Osona. Van ser:

  • INSTITUT JAUME CALLÍS DE VIC
  • ESCOLA CASALS-GRÀCIA DE MANLLEU
  • INSTITUT ESCOLA MARTA MATA DE TORELLÓ
  • INSTITUT DE GURB
  • INSTITUT LES MARGUES DE CALLDETENES

  I també a les ONG’s que han col·laborat en el projecte educatiu d’aquest any:

  • AGERMANAMENT SENSE FRONTERES
  • INSOLÀFRICA
  • GAMBETA
  • ASSOCIACIÓ ROSA DILMÉ
  • COOOS

  A més a més a tots els 420  joves participants del Projecte se’ls ha obsequiat amb un laynard amb un disseny molt atractiu del Joc Osmón.

  I finalment joves, centres educatius, ONG’s i Servei de Cooperació es van fer una foto de família a l’entrada de l’Edifici del Sucre.

  La valoració de la Cloenda va ser molt bona ja que els 200 joves que hi van assistir van poder veure el resultat de la seva feina però també van gaudir d’un acte pensat perquè passessin una bona estona.

  I la valoració del projecte també, ja que ha estat un projecte creat des d'Osona conjuntament administració i  entitats amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, un projecte amb voluntat de transformació individual i col·lectiva, un projecte de futur!

  Cookies

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat