• A- A A+

  Una diagnosi pionera confirma la necessitat de potenciar polítiques de cures per afavorir la conciliació familiar a Osona i el Lluçanès

  diagnosi cura infants web

  L’estudi finançat per Osona Acció Social indica que un 14,8% dels infants té necessitats especials de cura Osona Acció Social ha presentat aquest migdia un estudi capdavanter sobre les necessitats de cura d’infants i joves a casa nostra.

  Amb el nom de “Necessitats de cura d’infants de 0 a 16 anys a Osona”, el document fotografia la realitat territorial i la necessitat de dissenyar polítiques actives de cures per satisfer les necessitats que s’han detectar partir d’un miler d’enquestes.

  La recerca ha estat liderada per l’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI+ (OTIG) del consorci d’Osona Acció Social i coordinada per la directora de la Càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Sandra Ezquerra Samper, i la doctoranda en el Programa Interuniversitari d’Estudis de Gènere: Cultura, Societat i Polítiques de la UVic-UCC, Montse Fernàndez Garcia.

  Acompanyada per la consellera delegada de Joventut, Dones i Igualtat del Consell Comarcal d’Osona Elisabet Contreras Barceló, la presidenta d’Osona Acció Social, Victòria Terricabras Tarin, ha subratllat que la provisió de cures és un repte per a les polítiques públiques i ha de ser un element central a les agendes locals dels ajuntaments d’Osona i el Lluçanès per desenvolupar accions més properes a la ciutadania. La presidenta ha destacat que es té l’objectiu de reforçar i ampliar serveris i recursos per a la cura infantil per afavorir la conciliació familiar.

  L'estudi ha detectat que un 14,8% dels infants té necessitats especial de cura i suport. Montse Fernàndez Garcia ha subratllat la perpetuació dels rols tradicionals de gènere ja que un 89,9% de les dones compagina la feina remunerada amb la cura dels infants, una tasca que la gran majoria de persones enquestades encara atribueix a les dones. En aquest sentit, un 78,3% dels homes dedica un màxim de 4 hores diàries a la cura dels infants, mentre que la meitat de les dones enquestades (54,3%) hi dedica un mínim de 4 hores al dia.

  L’anàlisi ha està finançat per Osona Acció Social, en el marc del programa Temps x Cures del Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya i el Pla Corresponsables del Ministeri d’Igualtat, amb fons europeu provinent dels Next Generation.

  Facilitar el temps per a cures a Osona i el Lluçanès

  36 municipis han rebut subvencions per implementar el servei d’acollida matinal, una iniciativa que promou la conciliació de la vida laboral i familiar, com ha recordat Victòria Terricabras Tarin.

  Enguany s’han ampliat les hores del servei de canguratge amb més de 40 sol·licituds de diversos municipis d’Osona i el Lluçanès per facilitar la conciliació laboral, familiar i personal i donar un temps de respir a les famílies. Al mateix temps, s’ofereix un servei d’oci infantil amb atenció bàsica, lúdica i pedagògica.

  Aquest servei, estrenat l’any passat, també està pensat per quan les famílies gaudeixen d’activitats en serveis públics i no es poden fer càrrecs dels infants. Una mesura que incentiva a assistir a formacions o activitats culturals.

  El canguratge és un dels nous serveis que Osona Acció Social va posar en marxa l’any 2022 juntament amb les acollides matinals, la creació d’espais de jocs itinerants per millorar la qualitat de vida de les famílies -en 10 municipis-, les colònies d’hivern o un casal de Nadal gratuït.

  A hores d’ara, s’està organitzant una exposició sobre les cures en la comunitat -tindrà lloc del 15 al 30 de novembre- per reconèixer el valor social de les cures, impulsar el debat sobre la necessitat de professionalitzar i dignificar el sector, o el paper de les administracions locals en la millora del sistema de cures, entre altres.

  presentacio diagnosi cures web

  Cookies

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat