• A- A A+

    Més de 200 alumnes de 3r i 4t d’ESO assisteixen a l’acte de cloenda del projecte Osona per la Justícia Global

    foto sala plens

    L’Auditori de l’edifici el Sucre va acollir, divendres de la setmana passada, l’acte de cloenda del projecte educatiu del Servei de Cooperació del Consell Comarcal d’Osona (CCO) i les ONG de la comarca, Osona per la Justícia Global, curs 2022/2023.

    Joan Carles Rodríguez, president del CCO, va començar l’acte explicant els objectius del projecte: “Avui celebrem la cloenda d’un projecte del qual des del Consell Comarcal n’estem molt orgullosos perquè ha superat totes les nostres expectatives, un projecte que ens esperança perquè estem convençuts que un món millor és possible, on tothom tingui els seus drets per igual i podem començar a fer-ho des d’Osona, amb vosaltres els joves que sou el futur de la comarca”.

    Un projecte que va néixer fa un any fruit de la inquietud i la il·lusió d’un grup de treball format pel Servei de Cooperació del Consell Comarcal d’Osona i 8 ONGs de la comarca amb l’objectiu de donar a conèixer el valor de la cooperació i la justícia global a la població jove en el marc educatiu.

    El grup motor va començar per crear una eina educativa adaptada als joves, el Joc educatiu OSMÓN. El joc d’Osona al món (osmon.cat) amb GS-Crea i Lasevaweb, un joc pedagògic, amb un disseny excel·lent i molt professional que ensenya què és la cooperació a partir de l’experiència de les ONG. A partir d’aquí es va dissenyar el pla educatiu per portar a terme als centres escolars.

    El resultat del projecte durant el curs escolar 2022/2023, ha estat impressionant: s’han fet 14 tallers a càrrec de 6 ONGs d'Osona, a 19 classes de 3r i 4t d'ESO de 6 instituts de 5 municipis (Jaume Callís de Vic, Antoni Pous i Argila de Manlleu, Marta Mata de Torelló, Miquel Martí i Pol de Roda de Ter, INS Tona i Escola Vedruna de Tona) amb un total de participants de 360 alumnes i amb una interacció del joc en línia de més de 500 persones.

    Sara Garrido, cap de la Unitat d’Educació per a la Ciutadania Global de Diputació de Barcelona, que dona suport al projecte, va intervenir per felicitar el Consell Comarcal per la iniciativa i als joves per la seva implicació.

    També van intervenir Francesc Mateu, col·laborador del Servei de Cooperació del CCO i expert en cooperació i justícia global i Marc Codina, president de Cooperació Osona amb el Sàhara, ambdós integrants del grup motor, que van mostrar la seva satisfacció amb el resultat del projecte i amb la implicació dels joves i els centres educatius.

    La presentació de l’acte va anar a càrrec d’Eva Torrents que, després de les intervencions, va presentar una nova eina de sensibilització: un vídeo de sensibilització sobre cooperació i justícia global elaborat pels joves participants del projecte que explica què és la cooperació a la població jove, que va entusiasmar els joves de la sala.  El podeu veure clicant aquí: https://youtu.be/BaP4U9JOLTs

    Just abans de la projecció dels vídeos elaborats pels joves, l’actor, director i formador teatral, Xevi Font, va fer un monòleg que va despertar el riure dels assistents.

    La presentació dels vídeos finalistes de les diferents categories i el lliurament dels diplomes als guanyadors, va anar a càrrec d’un jurat expert per cada categoria (GS-Crea, Lasevaweb i Diputació de Barcelona) i del president del Consell Comarcal. El resultat va ser:

    • GRUP GUANYADOR VÍDEO MÉS CREATIU: GRUP TE VERDE. Institut Jaume Callís de Vic. Grup 3r A. Samuel, Aaron, Mariona, Alba i Douglas.
    • GRUP GUANYADOR VÍDEO CATEGORIA PRODUCCIÓ: GRUP LES NENES. Escola Vedruna de Tona. Grup de 4t B: Mar Moreno, Íngrid Fuixenc, Ona Sallent, Emma Molera, Nahia Padrós i Júlia Arumí.  
    • GRUP GUANYADOR VÍDEO CATEGORIA PROPOSITIU: GRUP ELS INDECISOS. Institut Marta Mata de Torelló. Grup 4t A. Joan, Martina, Lluc, Àlex i Ariadna.

    Els centres educatius participants també van tenir un reconeixement en forma d’un certificat de participació, a càrrec de les ONG que van fer els tallers, i un mapa dels 15 anys de Cooperació a Osona que els va entregar Núria Roca, vicepresidenta 2a del Consell Comarcal. A tots els joves assistents a l’acte se’ls va obsequiar amb un laynard amb un disseny molt atractiu del Joc Osmón. L’acte va cloure amb una foto de grup a l’exterior de l’edifici.

    Amb aquesta cloenda, els joves van poder veure el resultat de la seva feina, però  també van gaudir d’un acte pensat perquè passessin una bona estona. I la valoració final és molt bona, ja que ha estat un projecte creat des d'Osona, un treball conjunt entre administració i entitats amb el suport de la Diputació de Barcelona, creat des del coneixement, l'experiència i, sobretot, amb molta il·lusió. Un projecte amb tanta bona acollida que ja es planteja com un projecte comarcal de futur.

    On som

    Masoko

    Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

    Edifici el Sucre 08500 Vic

     938 832 212

     938 895 632

    informa@ccosona.cat