• A- A A+

  El llibre De l'infern a a Osona, de la campanya Osona amb Ucraïna, s'edita en versió digital

  foto SAD web

  LA CAMPANYA OSONA AMB UCRAÏNA EDITA UNA SEGONA EDICIÓ, EN DIGITAL, DEL LLIBRE DE L’INFERN A OSONA AMB MOTIU D’1 ANY DE GUERRA A UCRAÏNA

  Per tal de donar visibilitat a l’any de la guerra a Ucraïna, des de la Campanya Osona amb Ucraïna s’ha fet una segona edició, en format digital, del llibre De l’Infern a l’Osona, 3.000 km d’històries que no s’haurien d’haver escrit mai per tal que l’experiència d’acollida de la i les històries de superació i solidaritat de les famílies refugiades i acollidores d’Osona escrites per Eva Torrents, a partir d’ara siguin d’accés lliure per tothom.

  Podeu consultar De l’Infern a Osona en format digital a aquest enllaç.

  El pròxim divendres, 24 de febrer, les persones responsables d’Osona amb Ucraïna convida a tothom qui vulgui a la concentració que es farà a la Plaça Major de Vic, a les 19 hores, per tal de mostrar la solidaritat amb el poble ucraïnès.

   1 ANY DE GUERRA, 1 ANY D’ACOLLIDA A OSONA EN EL MARC DE LA CAMPANYA OSONA AMB UCRAÏNA: BALANÇ DE LA CAMPANYA

   Pocs dies després de començar la invasió de Rússia a Ucraïna, el Consell Comarcal d’Osona rep la demanda de l’Associació Osona amb els nens de coordinar l’acollida de les famílies ucraïneses dels infants acollits en anys anteriors a la comarca a causa de l’accident nuclear de Txernòbil.

  Paral·lelament rebem, també, la demanda d’ajuntaments on hi ha famílies que han estat acollidores d’infants i que mostren la seva voluntat de col·laboració.

  A partir d’aquí, el Consell Comarcal d’Osona, a través del Servei d’Acollida i Integració escolta les demandes de l’entitat i, conjuntament, dissenyem i coordinem la campanya ”Osona amb Ucraïna”, una campanya d’acollida de persones ucraïneses amb vincles a la comarca d’Osona, ja siguin vincles creats a través de l’ONG, vincles familiars o d’amistat, amb una doble finalitat: disposar d’una borsa d’habitatges solidaris per cedir temporalment a aquestes famílies (habitatges lliures com també habitatges compartits) i, d’altra banda, recollir fons econòmics per satisfer les necessitats bàsiques en el moment de l’arribada i ajudar a les famílies acollidores.

  L’1 de març fèiem la primera reunió i tres dies després ja havíem dissenyat una borsa d’habitatge per tal de que les famílies acollidores s’hi poguessin oferir, havíem obert un compte corrent de l’ONG, havíem dissenyat el cartell de la campanya i, el dia 4 de març, ja fèiem la presentació de la campanya.

  Des del Servei d’Acollida i Integració es va dissenyar el circuit de coordinació de la campanya; la fase de gestió de l’acolllida o preacollida d’arribada i entrada a l’habitatge i la fase de l’arribada al municipi amb el protocol d’acollida municipal i amb els recursos específics, sessions grupals d’acollida psicosocial i totes les eines necessàries. El 9 de març, els responsables polítics i tècnics Pere Medina i Mireia Rosés la campanya al Consell d’Alcaldes i Alcaldesses.

  Un mes després de l’inici de la guerra hi havia 152 persones refugiades a la comarca, principalment mares i nens, acollides per famílies o en pisos municipals en 44 habitatges de 18 municipis d'Osona i, a mitjan maig, ja eren 234 les persones acollides, en 91 habitatges particulars de 31 municipis; i s’havien recaptat uns 19.300 €.

  Famílies refugiades que, quinze dies després de l’entrevista d’acollida, els infants ja anaven a escola, els adults a classes de català i totes formaven part d’un grup de whatsapp per oferir-los informació diversa, com el NIIE de protecció internacional, que ja van poder tramitar al mes de maig/juny, o les trobades que hem anat fent després.

  I fruit de les entrevistes a les persones que anaven arribant va ser quan des del Servei d’Acollida es va tenir clar que aquestes històries de valentia i solidaritat s’havien de recollir per sempre i va sorgir la idea del llibre, es va encarregar la redacció dels relats a l’Eva Torrents i el disseny i maquetació a GS Crea; es van fer les entrevistes durant els mesos de maig i juny i el 15 de juliol ja el presentàvem i n’editàvem 500 còpies que a finals de desembre ja s’havien exhaurit.

  Dos mesos i mig que, tant des del Consell Comarcal d’Osona com des de l’Associació vam estar en fase d’emergència humanitària per poder atendre totes i cadascuna de les persones que han arribat. Una gran feina d’equip, de solidaritat i, en definitiva, de servei públic en majúscules que com a administració hem de valorar perquè vam donar resposta a una crisi humanitària amb rapidesa, expertesa, experiència, voluntat i dedicació.

  Durant l’estiu algunes famílies refugiades van tornar a Ucraïna per estar amb els seus marits, pares, germans o fills i algunes d’altres van marxar a diferents països d’Europa; algunes persones s’han quedat i segurament es quedaran a viure a la nostra comarca perquè han arrelat i han trobat feina i habitatge.

  Però totes les famílies refugiades tant si s’han quedat com si han marxat han guanyat una família osonenca per sempre més amb qui ben segur el vincle perdurarà per molt i molt temps.

  Des del Consell Comarcal d’Osona vam voler reconèixer l’esforç fet per aquestes famílies osonenques i agrair-los que de manera completament altruista s’adherissin a la campanya solidària Osona amb Ucraïna, i per aquest motiu es va aconseguir una subvenció de 50.000 € de la Diputació de Barcelona que durant el mes d’octubre es va donar ajuts a 73 famílies acollidores; un ajut que sabem que no compensarà econòmicament l’esforç fet però que vol ser un reconeixement a la solidaritat i humanitat, un gràcies amb majúscules.

  En aquests moments les xifres d’acolliment són de 111 persones acollides a 46 habitatges de 16 municipis d’Osona; la majoria treballen i s’han arrelat a la comarca d’Osona malgrat tenen molta enyorança del seu país i de la seva família i volen tornar-hi quan puguin. I els pocs que no treballen perquè tenen nens petits o altres casuístiques, han pogut sol·licitar l’ajut del govern de la Generalitat de 400  € mensuals fruit de fons europeus.

  El model d’acollida familiar de la campanya Osona amb Ucraïna  és un model integrador, que arrela al territori i les persones, que socialitza i que empodera.

  Una campanya referent i pionera per la celeritat i eficàcia en donar una resposta d’acollida a l’emergència humanitària generada per la guerra, que tant el Consell Comarcal com a administració com l’Associació Osona amb els nens hem impulsat per sumar esforços per preveure i donar resposta a les necessitats d’una emergència humanitària amb el suport de les famílies acollidores d’Osona.

  Campanya Osona amb Ucraïna

  Consell Comarcal Osona i Associació Osona amb els Nens

  Cookies

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat