• A- A A+

    Més de 1.500 alumnes participen a les visites que ofereix el programa Ambientalitza’t del Consell Comarcal d’Osona

    Rupit web

    Després d’una llarga temporada marcada per la pandèmia, el Consell Comarcal d’Osona va reprendre, el curs 2021-2022, el programa d’educació ambiental, Ambientalitza’t. En total, 1.599 alumnes de 71 classes, 32 centres d’ensenyament i 17 municipis van conèixer les instal·lacions de tractament d’aigües residuals, potabilització i tractament de residus gestionades pel Consell Comarcal. Aproximadament la meitat d’alumnes eren de primària i l’altra meitat de secundària.

    La valoració sobre les activitats han mostrat que els mestres i professors valoren l’activitat com a molt bona en un 91%, la durada com adequada en un 82% i que ha satisfet les seves expectatives en un 100%.

    Pel que fa a les instal·lacions més visitades, les visites combinades de dues o més instal·lacions són que les tenen més èxit, seguit de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Centelles.

    Nombre de visites per instal·lacions:

    Instal·lació visitada

    Nombre de visites al curs escolar 2021-22

    Centre de Tractament de Residus municipals d’Osona i el Ripollès (CTR) + Dipòsit controlat d’Orís

    29

    EDAR de Centelles

    9

    EDAR + ETAP (potabilitzadora) de Manlleu

    6

    EDAR de Vic

    6

    CTR + Dipòsit controlat d’Orís + Planta de triatge

    5

    Planta de triatge

    6

    EDAR de Taradell

    2

    EDAR de la Vall del Ges (Torelló)

    2

    EDAR de Seva

    2

    EDAR de Sant Quirze de Besora

    2

    EDAR de Prats de Lluçanès

    2

    EDAR de Manlleu

    1

    EDAR de Tona

    1

    Amb aquestes visites els alumnes han pogut conèixer el funcionament de les tres instal·lacions de tractament de residus: la planta de triatge de multiproducte, on es trien els envasos lleugers, paper i cartó a partir d’un circuit que combina la selecció manual i mecànica, materials seleccionats que s’utilitzaran com a matèria primera per fer nous productes; el CTR on es tracta la fracció resta i la matèria orgànica de manera separada,  i en el cas de la matèria orgànica se n’obté compost; i el dipòsit controlat on van a parar els residus que ja no es poden reciclar.

    També han pogut recórrer les instal·lacions de potabilització de l’aigua que ens arriba als nostres municipis, on han pogut conèixer tot el procés. Han pogut veure d’on i com es capta l’aigua del riu, tot el circuit que recórrer l’aigua per tal d’eliminar-ne la matèria sòlida, orgànica i contaminants biològics que puguin estar presents en l’aigua del riu, per tal de que l’aigua que surt de la planta i fins que arriba als dipòsits municipals sigui apte pel consum humà. Al final de la vista els alumnes han pogut beure l’aigua que ha passat per tot el procés.

    Així mateix, els nois i noies  han pogut conèixer de primera mà el procés de depuració de les aigües residuals, com arriben les aigües provinents de les cases i indústries, els tipus de residus que duen, tot el circuit que fa l’aigua residual dins l’EDAR que permet anar eliminant els diferents tipus de brutícia i els diferents sistemes que travessa. La visita acaba amb l’acostament a Al final de l’itinerari ens hem acostat a la llera del riu o rieres per observar com tornem a lliurar l’aigua un cop depurada i en unes condicions aptes per poder tornar a captar-la riu avall en la següent captació per potabilitzar-la i abastir als següents municipis. Les visites s’enfoquen sempre intentant conscienciar sobre què podem fer individualment i col·lectivament per a millorar el cicle de l’aigua entre tots.

    Aquest mes de setembre comença novament la campanya pel curs 2022-2023. Per a més informació podeu consultar les activitats de l’Ambientalitza’t. https://www.ccosona.cat/serveis/serveis-ccosona/educacio

    On som

    Masoko

    Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

    Edifici el Sucre 08500 Vic

     938 832 212

     938 895 632

    informa@ccosona.cat

    Actualitat