• A- A A+

  Llum verda al nou servei de recollida de residus del Consell Comarcal d'Osona

  Formacio monitoratge publicar

  El Ple del Consell Comarcal d’Osona ha aprovat la licitació del nou Servei de recollida selectiva de residus, neteja viària i deixalleria que donarà servei a 37 ajuntaments. Des d’aquest juliol i fins al setembre estarà obert el termini de presentació de sol·licituds per optar a la gestió del contracte amb un preu base de licitació de 67 milions d’euros per un període de 8 anys.

  Osona és des de fa anys una comarca capdavantera amb els millors índexs de recollida selectiva de residus. Ara, aquest 2022 la comarca fa una gran aposta per continuar mantenint i millorant els resultats en aquest àmbit a través d’un nou contracte de serveis. Una nova modalitat de gestió que arriba en un moment en què l’actual empresa Recollida de Residus d’Osona (RRO) està en procés de liquidació i que aviat acabarà la seva etapa com empresa mixta, després de més de 25 anys.

  El Consell Comarcal ha aprovat aquest dimecres 29 de juny en un ple extraordinari uns tràmits que seran determinants en la nova etapa que s’està gestant en matèria de residus: tots els grups polítics han aprovat l’últim paquet de delegacions de competències dels 9 ajuntaments que faltaven i la licitació del nou Servei de recollida selectiva de residus, neteja viària i deixalleria, que donarà servei de forma mancomunada al 74% dels municipis d’Osona. En total són 37 ajuntaments, cadascun dels quals delega al CCO la recollida de la fracció que necessita: orgànica, multiproducte, vidre, resta, voluminosos, deixalleria, neteja viària, entre altres serveis.

  El nou projecte representa una oportunitat per canviar el model de recollida en 19 localitats. Per exemple, sis municipis (Gurb, Montesquiu, Sant Boi de Lluçanès, Sant Pere de Torelló, Sant Quirze de Besora i Vic) implantaran el sistema de recollida porta a porta, del qual ja disposen 21 municipis d’Osona. D’altres, com les Masies de Voltregà i Torelló innovaran amb l’impuls de la recollida mitjançant contenidors intel·ligents. Per la seva banda, Olost, Prats de Lluçanès, Sant Julià de Vilatorta, Sant Vicenç de Torelló i Santa Eugènia de Berga aposten pel sistema d’identificació d’usuaris. La recollida a través de les àrees d’aportació és un recurs que s’aplicarà a Sant Agustí de Lluçanès, Sobremunt i Vilanova de Sau.

  El concurs ha sortit amb un preu base de licitació de 67 milions d’euros per un període de 8 anys, i s’adjudicarà per separat en dos lots. El primer lot inclou la  gestió de la deixalleria (fixa i mòbil) i la recollida de la majoria de fraccions, mentre que el segon preveu la recollida dels voluminosos i el servei de neteja viària. Aquest últim té un potent component social, ja que s’ha reservat al tercer sector per a Centres Especials de Treball o empreses d’inserció social. Els plecs tècnics i administratius del concurs s’han redactat amb la voluntat que hi hagi una valoració més qualitativa i, per tant, només un 35% dels barems es basaran en criteris econòmics -es prioritzarà la qualitat de les propostes tècniques respecte al preu-.

  Anar més enllà de l’estricta recollida amb una Taxa Justa

  Una de les particularitats del nou model és que anirà més enllà de la prestació estricta del servei de recollida per incloure un incentiu econòmic (Taxa Justa) cap a la reducció i la separació dels residus en origen. Es basa en sistemes de pagament per generació (PxG) i pagament per participació (PxP) per tal que l’usuari del servei pagui la taxa d’escombraries en funció de la seva generació de residus, de la seva participació o utilització del servei de recollida.

  Un altre punt fort de la licitació és l’aposta pels vehicles que utilitzen sostenibles, es demana que almenys el 25% de la flota siguin vehicles de baixes emissions.

  Impuls al Cicle de Residus del Consell Comarcal d’Osona

  Per garantir el seguiment del nou contracte i la interlocució amb els ajuntaments, el Consell Comarcal d’Osona haurà d’ampliar l’estructura del Cicle de Residus, tant pel que fa a mitjans personals com materials. A banda, la licitació recull que l’empresa adjudicatària haurà de subrogar un centenar de persones treballadores que actualment estan prestant el servei.

  Albert Castells, conseller delegat de Cicle de Residus, en la seva intervenció davant el Ple del Consell Comarcal, va dir sentir-se “molt satisfet pel resultat dels Plecs de clàusules, treballats per l’equip tècnic i jurídic durant més de dos anys, ja que no era fàcil el repte d’articular les 37 modalitats de servei als ajuntaments en aquesta nova etapa” i va voler destacar també “els més de vint-i-cinc anys de bon servei de l’empresa mixta Recollida de Residus d’Osona”.

  La licitació es va aprovar amb el vot favorable dels membres presents de l’equip de govern i pels tres del PSC. El conseller de la CUP es va abstenir exposant novament les seves objeccions a la modalitat de servei escollida, sobretot per condicionants externs. Jordi Casanova va demanar que es treballi per fer possible “que d’aquí a vuit anys es pugui decidir en igualtat de condicions sobre el model de gestió, no de manera condicionada” i que “la gestió pública podria garantir el bon funcionament garantint el servei, l’adaptació i la flexibilitat”.

  I, ja per tancar el tema, Joan Carles Rodríguez va voler recordar que el nou servei que es contractarà estarà controlat per un equip de persones del Consell Comarcal, que es reforçarà, de manera que serà el Consell qui mantindrà una relació directa amb els ajuntaments. Finalment, Rodríguez va dir “avancem en sostenibilitat i busquem el compromís de la ciutadania en la recollida selectiva; avancem, també, en transició energètica, en tecnificació i tecnologia, que ha de significar també anar cap a aquest concepte de  pagament per generació”.

   

  Josep-Ramon Soldevila i Roser Roma, nous consellers comarcals

  Josep-Ramon Soldevila (JuntsxCat) va prendre possessió del càrrec de conseller comarcal en substitució de Marc Verdaguer, que va presentar renúncia en la darrera sessió del Ple.

  Així mateix, Roser Roma (PSC) va prendre possessió en substitució de Joan Carmona, que igualment havia renunciat al càrrec.

  Minut de silenci per Ferran Teixidó

  La sessió extraordinària del Ple comarcal va començar amb la lectura, per part del president, de la declaració institucional per la mort de Ferran Teixidó Turner, alcalde del Brull i president de la Mancomunitat Intermunicipal i Voluntària La Plana, seguida d’un minut de silenci.

  El contingut de la sessió es pot seguir íntegrament a https://www.youtube.com/watch?v=xBwSSlKc1q8

   

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat