• A- A A+

  Osona demana al govern espanyol que garanteixi la viabilitat de les plantes de purins

  visita madrid tema puprins web

  Representants del Consell Comarcal d’Osona han viatjat aquesta setmana a Madrid per sumar-se a la reclamació que ha fet el senador Josep Maria Reniu al Ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luís Planas sobre la continuïtat de les plantes de purins. El president, Joan Carles Rodríguez, i la vicepresidenta tercera del CCO, Margarida Feliu, han conversat directament amb el Ministre després de la sessió al Senat.

  Les dues plantes de purins que hi ha a Osona són cabdals per al tractament de les dejeccions ramaderes al territori i per garantir l’equilibri econòmic i mediambiental. Aquestes plantes de cogeneració elèctrica i tèrmica són propietat del grup portuguès Sonae Capital i se sustenten econòmicament gràcies a unes primes estatals per a la producció d’energia elèctrica que finalitzen el 2024 -en el cas de Les Masies de Voltregà - i el 2028 en el cas de L’Esquirol.

   
  En una comarca amb una elevada concentració de caps de porcí i de vaquí i on la ramaderia és el principal sector productiu hi ha preocupació sobre el futur d’aquestes plantes de tractament. Per això, el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Carles Rodríguez, i la vicepresidenta 3a del CCO, Margarida Feliu, han participat aquesta setmana en la sessió al Senat on el republicà Josep Maria Reniu ha exposat la problemàtica. El senador ha recordat al Ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luís Planas, que les primes econòmiques que reben les plantes de tractament d’Osona i de Lleida, i que serveixen per garantir la seva continuïtat, finalitzen en els propers anys i ha denunciat la inacció del govern de l’Estat: “de moment Madrid no està aportant solucions per assegurar l’adequada gestió dels residus ramaders en un futur pròxim”.
   
  Des d’Osona es vol exigir al ministre “el compromís per la prorrogació, com a mínim, de les primes econòmiques que reben les plantes de tractament de purins a Osona i a Lleida, mentre aquestes treballen per millorar la sostenibilitat dels seus processos”. Joan Carles Rodríguez ha demanat al Ministre que "el Gobierno remi amb la Generalitat per la descarbonització del procés de tractament dels purins", quelcom que actualment és plenament factible i que, mentrestant, es mantinguin les primes econòmiques "o els ramaders no tindran sortida per les seves dejeccions". Rodríguez ha remarcat que les primes només durin el temps "imprescindible" mentre no s'aconsegueix la reconversió de les plantes, que hauria de fer-se el màxim de ràpid possible "donada la situació d'emergència climàtica".
  S’espera que les empreses promotores de les plantes es comprometin a reduir la seva petjada de carboni substituint un 25% del gas fòssil per biogàs generat a les pròpies instal·lacions abans que finalitzin les primes actuals i que aquest percentatge augmenti als propers anys fins a substituir el 100% del gas fòssil. De fet, des de la comarca i juntament amb Lleida s’està treballant per captar fons del programa europeu Next Generation així com altres fons que poden contribuir a aquesta transició ecològica del sector alimentari i energètic i promovent un desenvolupament rural sostenible. Per al president del Consell Comarcal, Joan Carles Rodríguez, és molt important “poder garantir
   
  En la conversa amb el representants osonencs, el Ministre d’Agricultura, Luís Planas, ha admès que per aquesta qüestió s’ha de coordinar amb el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, i des del Consell Comarcal d’Osona vetllaran perquè es garanteixi aquest compromís.

  Tres projectes d’innovació osonencs en matèria de purins rebran 600.000 euros

  Osona serà beneficiària de tres ajuts del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya destinats a finançar projectes d’innovació del sector agroalimentari a Catalunya. La línia d’ajuts que s’ha resolt recentment determina que es finançaran els tres projectes que es van impulsar des de la Taula per a la Gestió Sostenible de la Ramaderia a Osona.

  Aquests projectes promouen la innovació en el tractament i la gestió de les dejeccions ramaderes per tal de valoritzar-les i crear nous models de negoci que ajudin a diversificar l’oferta al mercat de les explotacions ramaderes a la comarca. Entre les estratègies de valorització en destaquen la d’obrir-se al mercat de fertilitzants en producció ecològica, fabricar biofertilitzants fets a mida pelletitzats, i avaluar els beneficis que comporta la fertilització orgànica vers la fertilització química. El conjunt dels 3 projectes compten amb un pressupost de més de 600.000€ i hi participen més de 20 entitats, principalment ubicades a Osona, però també d’altres indrets de Catalunya.

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat