• A- A A+

  El Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses de Tona inaugura un nou equipament museístic en el marc del Projecte FEDER

  20220611 190001

  El nou espai museístic ocupa 500m2 i compta amb dues sales d’exposició, una aula didàctica, dues àrees de treball i un laboratori arqueològic, entre altres espais

  Osona, 11 de juny de 2022 - El Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses de Tona s’amplia amb una nova àrea al parc arqueològic. Es tracta d’un nou equipament museístic de 500 m2 format per un espai de recepció; dues sales d’exposició; una aula didàctica; dos espais de treballs, que són una biblioteca-despatx i un espai de laboratori arqueològic; dos magatzems o reserves; i els espais destinats als serveis.

  El jaciment, situat en un solar de 9.000m2, i la col·lecció arqueològica creixen a mesura que es van fent els treballs d'excavació. El volum, la importància històrica i la singularitat dels objectes que es van recuperant i l’interès en la seva exhibició i interpretació, així com la voluntat del projecte d’arqueologia social d’atenció a diversos públics, van fer plantejar a l’Ajuntament de Tona la necessitat d’ampliar el Camp de les Lloses amb l’objectiu de poder atendre els diversos interessos.

  Actualment, s’està treballant en el nou projecte museogràfic de l’exposició permanent, que fusionarà les dues col·leccions arqueològiques i utilitzarà les narratives i llenguatges contemporanis, fruit de les noves tecnologies, i que aproparà el museu a les actuals i futures generacions.

  L’ampliació del Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses forma part del projecte comarcal Osona, Paisatge, Tradició i Cultura, que ha estat coordinat i gestionat des del Consell Comarcal d’Osona. El cost total de l’obra ha estat de 787.499,72 € i ha estat cofinançat per l’Ajuntament de Tona, els Fons Europeus de Desenvolupament Regional de la Unió Europea, en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya (2014-2020), i la Generalitat de Catalunya. El projecte d’ampliació va començar a finals de 2020 i culmina amb la seva inauguració, que es va fer el dissabte 11 de juny de 2022.

  El Camp de les Lloses

  El Camp de les Lloses és un jaciment arqueològic situat a Tona i obert al públic des de l’any 2006, juntament amb l’equipament museístic on s’exposen les dues col·leccions arqueològiques en dipòsit, la col·lecció d’arqueologia municipal i la col·lecció monogràfica del Camp de les Lloses.

  És un dels primers assentaments romans a Catalunya vinculat a la construcció de l’antiga via romana de Manius Sergius, coneguda a través d’alguns mil·liaris o fites que assenyalen les distàncies (el de la VII milla, descobert al Vilar de Tona, i el de la I milla, a Santa Eulàlia de Riuprimer). L’arqueologia permet descobrir la vida quotidiana de la comunitat que hi va viure fa més de 2.100 anys caracteritzada per una cultura híbrida, del moment de la transició del món iber al romà.

  L’equipament és de titularitat municipal des de l’any 2004, si bé el descobriment del jaciment es remunta a l’any 1916. Des de l’any 1991 a l’actualitat s’han realitzat campanyes d’excavacions científiques; a més, des del Centre d’Interpretació s’elabora un programa d’activitats anual dirigit a un públic dedicat als àmbits del coneixement, la recerca arqueològica (d’àmbit internacional), l’educació, la difusió i la socialització dels valors del patrimoni i la història local.

  En total, en les diferents campanyes, s’ha excavat un 40 % de la superfície del jaciment i s’ha recuperat més de 20.000 peces, algunes de les altres es troben exposades a l’actual sala d’exposició permanent del Centre d’Interpretació.

  On som

  Masoko

  Carrer de l'Historiador Ramon d’Abadal i de Vinyals, 5, 3a planta

  Edifici el Sucre 08500 Vic

   938 832 212

   938 895 632

  informa@ccosona.cat

  Actualitat